Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

17 Stille Kern 1

Struinen door het grootste loofbos van Flevoland

19,0 km

We gaan een flinke wandeling maken door een van de grootste aaneengesloten loofbosgebieden van Europa, het Horsterwold. Dit bos ligt in het zuidelijk deel van Flevoland nabij Zeewolde. Hier werd tussen 1973 en 1985 zo’n 4000 hectare grond aangeplant met populieren, beuken, eiken, essen en esdoorn. Het centrale deel van het bos bleef nog lang in gebruik als landbouwgebied. In de jaren negentig werd dit nog lege deel van het Horsterwold ingericht als stiltegebied. In de Stille Kern zijn plassen gegraven en werd naast bos ook veel struikgewas aangeplant. Een kudde konikpaarden zorgt er voor dat de afwisseling van bos, struweel, graslanden en moeras niet verloren gaat.

Uniek is ook dat je in de Stille Kern de begane paden mag verlaten en kunt struinen door het gebied. Ook de wandelroute door het gebied is deels een struinroute met in de zomer hoog gras. Lees daarom de routebeschrijving goed en zet de gps-track op je smartphone! Als het veel geregend heeft kunnen sommige delen van de route minder goed begaanbaar zijn.

Start- en eindpunt: Parkeerplaats P2 bij Sporthal de Horst, Horsterweg 204, 3896 LL Zeewolde.

Openbaar vervoer: Buslijn 159 vanuit Harderwijk of Almere, halte Kluunpad of Buslijnen 144 vanuit Harderwijk  of Nijkerk en 160 vanuit Almere, halte Gildenveld. Loop vanuit de bushaltes naar de rotonde, ga voor halte Kluunpad RD en voor halte Gildenveld LA en sla RA richting parkeerplaats P2.

Horeca: kantine VV Zeewolde, Horsterweg 202, 8389 LL Zeewolde (op zaterdag), en Restaurant Golfclub Zeewolde, Golflaan 1, 3896 LL Zeewolde.

Onverhard: 85%

Downloads: