Het voorbije jaar was wat wandelend betreft er één met twee gezichten. Tot de zomer waren georganiseerde wandeltochten niet mogelijk, daarna ben ik weer enkele keren georganiseerd op pad gegaan. In augustus liep nam ik deel aan de verplaatste Kennedymars van Klarenbeek, een tocht die ik vanwege gebrek aan training na 60 kilometer afbrak. En in oktober en november kon ik eindelijk weer terecht bij mijn favoriete wandelvereniging WS78, die 40 kilometertochten organiseerde vanuit Bodegraven, Twello en Castricum. Ook hier merkte ik dat na anderhalf jaar de routine er uit was. In alle drie de gevallen was ik vóór negen uur gestart en pas na vijf uur binnen. De charme van deze tochten is de ontmoeting met andere wandelaars. Hoewel ik door het gespreid starten veel bekende wandelaars niet heb gezien maakte de ontmoeting onderweg en na afloop een heleboel goed. Dit had ik gemist.
Coffee-to-go
Voor het grootste deel van het jaar was ik aangewezen op wandelingen op eigen gelegenheid. Vooral in het begin van het jaar heb ik veel samen met Brigitte en Lucas gewandeld in Flevoland. Dit had wel zijn beperkingen: vaak waren we voor eten en drinken aangewezen op het coffee-to-go-concept: ergens iets afhalen en daarna elders op een bankje opdrinken of oppeuzelen. Het was dan ook een feest toen we in mei eindelijk tijdens een wandeling onderweg op een terras konden neerploffen! Soms koos ik eigen gemaakte routes als uitgangspunt van onze wandeling; andere keren gingen we op pad met een beschreven route uit een wandelgids. Ook tijdens de vakantie in Zuid-Limburg en de Ardennen gingen we op pad. Zoals uit het onderstaande overzicht maakte ik alleen of samen met Brigitte enkele mooie tochten. Maar ook andere delen van Nederland maakte ik verrassende wandelingen.
Besthemen-Ommen
Op 6 maart reisde ik af naar Ommen om uit de gids Wandelen in het Vechtdal daar een tocht te maken naar kasteel Eerde, ooit het spirituele centrum van de wereldleraar Krishnamurti. Een prachtige tocht door bos en hei en langs vennen. Een leerzame tocht die ook nog eens lekker lang (ca. 20 kilometer) was. Onderweg nam ik rust bij een rustpunt bij een boerderij. Een kop koffie bij de (gesloten) horecazaak van het station sloot een geslaagde tocht af.
Raalte
Met Pinksteren ging ik samen met Lucas op weg naar Raalte om uit de gids Wandelen in het hart van Salland een wandeling te maken ten noorden van Raalte. We volgden het Overijssels Kanaal en liepen daarna westwaarts langs en door het bos richting landgoed ’t Relaer. Een prachtig gebied, waar we enkele maanden later nog eens liepen tijdens onze eerste etappe van de 2e Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse. Helaas was na afloop de snackbar in het stationsgebouwtje gesloten en konden we alleen maar wachten op de trein richting Zwolle.
De landgoederen van Olst
Op 7 augustus liep ik wederom samen met Lucas uit de gids Wandelen in het hart van Salland de ‘moeder aller wandelroutes’, een 21 kilometer lange route door het gevarieerde buitengebied van Olst. Naast Havezathe Spijkerbosch passeerden we het buurtschap Eikelhof en de bossen van landgoed ’t Nijendal. En onderweg kwamen we zowaar Rob Wolfs tegen, die nu eens een keer niet bezig was met het verkennen van een Trage Tocht. Daarna volgde nog een wandeling over landgoed De Haere en de restanten van de IJssellinie. Enkele maanden later keerden we nog eens terug naar dit gebied om de tweede dag van de Alternatieve SW4D te doen.
Trage Tocht Houthem
Tijdens onze vakantie in Zuid-Limburg en de Ardennen liep ik de Trage Tocht Houthem, een mooie 17 kilometer lange wandeling door het Geuldal uit de gids Lopen door Limburgs Heuvelland. De route voerde langs mergelgroeves bij Berg en Terblijt en Bemelen. Een mooie ontdekking onderweg was in Bemelen de Mariagrot, een erfenis van de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, die ooit in Bemelen een grootseminarie hadden. Hiervoor moest ik even van de route afwijken, maar dat was de moeite waard. Terug voerde de route door de velden met onderweg een rust bij De Bonte Haan.
Sint Pieter
De Sint Pietersberg, gelegen ten zuiden van Maastricht werd gedurende een eeuw afgegraven voor de productie van cement. Sinds enkele jaren is de voormalige mergelgroeve omgetoverd tot een nieuw natuurgebied. Vanaf het aan de noordkant van de berg gelegen Fort Sint Pieter kun je tegenwoordig wandelingen maken waarbij ook de groeve wordt aangedaan. Vanaf een uitkijkpunt, waar zich ook het zuidelijke eindpunt van het Pieterpad bevindt, kun je via een trap afdalen naar de groeve en na een bezoek aan een horecagelegenheid een wandeling rondom de groeve maken. Een andere route voert door het aan de Maas gelegen dorp Sint Pieter.
Achouffe
In de Ardennen liepen we afgelopen jaren in de buurt van het menhirdorp Wéris en vanuit het kabouterdorp Achouffe, beter bekend van het lokale bier. De wandeling door de Feeënvallei was er één van hindernissen. Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door het hoge water in juli, waardoor een deel van het pad was weggeslagen. Desondanks was dit een prachtige wandeling.
Trage Tocht Reichswald
In december liepen we met twee vriendinnen een wandeling vanuit het Groesbeekse kerkdorp De Horst richting het aangrenzende Reichswald. Deze tocht is te vinden in de gids Wandelen in het Rijk van Nijmegen. Een tocht met enkele pittige klimmetjes door het bos en daarna een mooie wandeling door het Groesbeekse natuurgebied Het Bruuk, dat we konden afsluiten met een drankje in een café in De Horst. Het kon nog; een week later werd de horeca wegens de oplopende besmettingscijfers weer gesloten. Deze tocht gaan we nog eens doen in een seizoen waarin we niet bang hoeven te zijn voor invallende duisternis.
Nieuwe routes
Het maken van nieuwe routes stond afgelopen jaar door het gebrek aan tijd op een wat lager pitje. Ik maakte twee nieuwe routes in Almere (Almeerderhout en Lepelaarplassen), één in het Kuinderbos en één nabij Urk. Verder nog een bedevaartroute vanuit Alkmaar. Komend jaar ligt de ambitie hoger. De bedoeling is vooral om het aantal routes in en rond Almere verder uit te breiden en om het aanbod van routes in Lelystad beter onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaar lanceerde het Sportbedrijf Lelystad het Online Routeplatform. De bedoeling is om het aanbod op deze website verder uit te breiden.