Klimmen en dalen langs de romantische Rijn
In Duitsland zijn diverse lange afstandswandelpaden uitgezet. Vaak worden ze aangeduid met het woord Steig of anders worden ze een Wanderweg genoemd. De Rheinsteig is wellicht wel één van de mooiste routes. De Rheinsteig is 320 kilometer lang en loopt van Bonn naar Wiesbaden en is in twee richtingen te wandelen. Het Deutsches Wanderinstitut heeft de route aangemerkt als Premium Wanderweg met een beleveniskwalificatie van 60. De route is voor 85% onverhard. 21% van de route bestaat uit smalle paadjes.
Openbaar vervoer
Omdat de langs beide kanten van de Rijn spoorwegen lopen is het goed mogelijk om etappes van de Rheinsteig zonder bepakking te lopen. Als je incheckt in een hotel in de nabijheid van een station kun je eenvoudig per dag één of twee etappes lopen om daarna terug te keren naar je onderkomen en daarna de volgende dag verder te gaan. Vanaf de treinstations zijn aan- en aflooproutes gemarkeerd met gele stickers of markeringen. De route zelf is gemarkeerd met blauwe afbeeldingen met een witte R en zijn ook heel goed te vinden in het bos.
Jakobshut
Het mooiste deel van het wandelpad voert langs de rechteroever van de Romantischer Rhein tussen Koblenz en Rüdesheim. Vanaf verschillende plekken heb je hier een mooi uitzicht op de rivier en wandel je ook langs de Lorelei. Ik liep een etappe die begint in Kamp Bornhofen en eindigt in Kestert. Vanaf de achterzijde van het station moet je eerst zo’n 900 meter omhoog over een asfaltweg en een grindweg om de doorlopende route van de Rheinsteig te bereiken. Daar sla je rechtsaf en volg je een grindweg tot de eerste scherpe bocht, waar je uitzicht hebt over het Rijndal. Daar ga je direct linksaf over een stenig smal pad omhoog om daar de Jakobshut te bereiken, een stempelplaats voor Caminogangers. Overal langs de route vind je ook de bekende geel-blauwe markeringen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela tegen.
Kastelen
Daarna volgt een steile afdaling over stenige bospaadjes om uiteindelijk een asfaltweg te bereiken die je leidt naar de ingang van het kasteel Sterrenberg en het concurrerende kasteel Liebenstein. Beide kastelen zijn het bezoeken waard en bieden gelegenheid voor een horecarust. De route gaat direct vóór de ingang van Liebenstein linksaf om daar een steil paadje omhoog te nemen. Onderweg trof ik een oud kruis aan ter ere van de landarbeider Bartholomäus Sauberborn die daar in 1754 werd doodgeslagen en beroofd.
Kiosk
Na de beklimming volgt een gemakkelijk deel naar het dorp Lykershausen, waar je in de oude school die Gabi en Günther Rothe sinds vijf jaar een kiosk runnen, heerlijk Kaffee mit Kuche kunt nuttigen. Na het dorp loopt de route over een onverharde weg naar beneden. Ik passeer een wegkruis dat Jakob Güllering (1912-1993) hier kort na de oorlog plaatste uit dankbaarheid voor zijn terugkeer uit Rusland, waar hij had gevochten in de slag om Stalingrad. Het laatste stuk liep ik over de asfaltweg naar beneden om in Kestert de trein terug naar Kamp Bornhofen te kunnen nemen.
Rheinsteig: Kamp Bornhofen-Kestert (strecke 13)
Afstand: 12,5 km
Moeilijkheidsgraad: zwaar; hoogste punt 371 m, laagste punt 79 m. Terrein: grindwegen en stenige bospaden.
Bereikbaarheid: per trein vanaf station Kamp Bornhofen, terug vanaf station Kestert.
Meer informatie:
Website van het Deutsches Wanderinstitut
Nederlandstalige informatie over de etappe op de website van de Rheinsteig.
Gelopen: september 2023.
De GPX-track.