Waar diverse routemakers vanuit een andere professionele achtergrond in het routewerk terecht zijn gekomen is Rutger Burgers (1958) iemand die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Al tijdens zijn jeugd – hij is geboren in Venlo – nam zijn moeder hem mee om de Maasduinen te verkennen. Vanuit deze belangstelling ging hij in 1978 in Wageningen agrarische sociologie studeren en specialiseerde hij zich op belangenconflicten rondom recreatie en toerisme. Na zijn studie ging hij in eerst aan de slag bij de gemeente Peel en Maas als beleidsmedewerker recreatie en toerisme.
Vergaderen en onderhandelen
In 1990 verruilde hij die baan voor een functie bij het Wandelplatform LAW, waar hij werkte aan het op poten zetten van het concept voor de NS-wandeltochten. Bij deze organisatie – nu Wandelnet – werkte hij nauw samen met Rob Wolfs bij het ontwikkelen van nieuwe lange-afstands-wandelpaden. Het maken van een gemarkeerde route kan soms jaren duren. Het betekent vergaderen, onderhandelen en eindeloos telefoneren voordat er een enigszins acceptabele route uitrolt. Burgers: ‘Je hebt te maken met de wensen van opdrachtgevers, die vaak een bepaald thema en een lengte in gedachten hebben. En met terreineigenaren. Landgoedeigenaren, natuurorganisaties, waterschappen, boeren (…). Maar ook met gemeenten en provincies. Als wij een oversteekpunt willen markeren bij een provinciale weg, dan moeten we daar toestemming voor hebben’.
In de Alpen
Na twaalf jaar werken voor het Wandelplatform, waarvan de laatste jaren als adjunct-directeur, had Rutger er even genoeg van. Hij trok naar Zwiterse Alpen, waar hij sinds 1994 regelmatig kwam als trektochtleider van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NBKV). Daar besefte hij echter al snel dat een hotel beginnen heel veel werk was. In loondienst maakte hij in die tijd een loopbaan door van keukenhulpje in een pisterestaurant tot kelner in een sterrenhotel in Davos.
Bergwandelingen in Nederland
Terug in Nederland richtte hij in 2003 samen met Rob Wolfs het bureau Routewerk op, een bureau dat in opdracht van overheden en particuliere organisaties wandelpaden en wandelnetwerken ontwikkelt. Ook nu moest hij weer overleggen met boeren, baronnen en boswachters. Daarnaast ontwikkelden Burgers en Wolfs een reeks eigen routes onder de titel De mooiste bergwandelingen van Nederland. Geen uitgever had er belangstelling voor, totdat in 2006 een klein uitgeverijtje in het stationsgebouw van Delden met de vreemde naam Gegarandeerd Onregelmatig het aandurfde om de gids te maken. Van de gids zijn inmiddels bijna 10.000 exemplaren verkocht. Met deze gids werd Gegarandeerd Onregelmatig een uitgever van wandelgidsen. Inmiddels heeft Rutger bij deze uitgeverij – al dan niet samen met anderen – acht wandelgidsen gepubliceerd.
Trage tochten
Toen Rob Wolfs in 2009 stopte met Routewerk ging Rutger Burgers in zijn eentje verder. Rob legde zich toe op het ontwikkelen van eigen wandelroutes, de Trage Tochten, een reeks wandelingen door natuur en boerenland waarbij kwaliteit voorop staat. Alle routes moeten tenminste voor 70% onverhard zijn. In 2017 gingen Rob en Rutger samenwerken om het merk ‘Trage Tocht’ verder uit te bouwen. Terwijl Rob verder ging met het ontwikkelen van routes in het oosten van Nederland ging Rutger vooral Trage Tochten verkennen in het westen van het land. Mede door Burgers’ inbreng is het aantal Trage Tochten de afgelopen jaren verdubbeld van 300 tot ruim 600 (stand november 2021). Daarnaast wordt door beide heren hard gewerkt aan de uitbreiding van het aantal wandelgidsen, waarop sinds een jaar het logo van de Trage Tochten prijkt. De eerste die met dit logo verscheen was Wandelen op de Veluwezoom. Sindsdien zijn er meerdere gidsen verschenen met dit logo. Hiervan was er één onmiskenbaar een product van Rutger Burgers: Wandelen in Groot Amsterdam.
Naar Istanbul
Ondanks dat wandelen en routes maken zijn werk is geniet Rutger Burgers nog steeds van elke wandeling. Hij maakt er gemiddeld twee per week. Ook tijdens zijn vakanties wandelt hij. Zo is hij samen met zijn vrouw al jaren bezig om vanuit Nederland naar Istanbul te lopen. Elke zomer reizen ze af naar de plaats waar ze het vorige jaar zijn gebleven. Onderweg probeert hij te genieten, maar dat is soms lastig. “Dan zie ik iets wat mooier had gekund en begin ik te mopperen.”
Meer informatie op de website van Routewerk.