De basis voor zijn loopbaan als wandelaar en routemaker legde Charles Aerssens (Tilburg, 1948) in de bergen. Na zijn afstuderen aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Tilburg vertrok hij naar Zwitserland. Hij had daar gesolliciteerd op een vacature bij het gymnasium en internaat van de paters Benedictijnen in Graubünden. Hij ging daar als eerste leek aan de slag als leraar lichamelijke opvoeding en Engels. Buiten de lessen organiseerde hij uitstapjes in de Alpen: skieën, langlaufen, bergbeklimmen en ook wandeltochten.
Via Via
Toen na enkele jaren de buitenlanders plaats moesten maken voor werkloze Zwitsers keerde hij terug naar Nederland en werd Charles leraar lichamelijke opvoeding aan middelbare scholen in Kerkrade, Dongen en Oosterhout. Maar het wandelen, dat hij had ontdekt in Zwitserland, liet hem niet los. Op 26 januari 1994 richtte Aerssens met enkele collega-docenten van de voormalige Scholengemeenschap voor VBO “De Brug” te Oosterhout de Lange Afstand Wandelvereniging “Via-Via” op. Via-Via stelt zich ten doel om maandelijks een wandeling te organiseren. Meestal de eerste woensdag van de maand. ‘Dat is de beste dag van de week, want dan heb je de minste verkeersdrukte. Ik zal daarom nooit in het weekend op pad gaan.’ Zo’n tocht kan een rondwandeling zijn of een traject van een lange-afstands-wandelpad (LAW). Elk lid van de vereniging kan zijn of haar bijdrage leveren door een wandeling in te brengen en daarvan verslag te doen.
Geen kilometervreter
In de loop der jaren heeft de wandelgroep vele wandelingen in Noord-Brabant en Limburg gemaakt, maar ook daarbuiten, zoals meerdaagse tochten in de Ardennen, Zwitserland, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Ook al doet het begrip “Lange Afstand” anders vermoeden, is Aerssens bepaald geen kilometervreter. “We lopen wel lange afstanden in het binnen- en buitenland, maar dan een week lang iedere dag een etappe. Dagelijks 40 of 50 kilometer, zoals bij de Vierdaagse van Nijmegen hoeft voor mij niet. Ik vind het ook te massaal en te veel gericht op de prestatie.”
Wandelnetwerk
Vaak stelde Aerssens voor de wandeltochten eigen routes samen. Inmiddels heeft hij samen met zijn wandelvrienden al zo’n 250 routebeschrijvingen gemaakt, die via de wandelsite www.wandelpaden.eu van Via-Via zijn te bestellen. Toen het Routebureau Brabant begon met het ontwikkelen van een wandelnetwerk in Midden-Brabant werd Charles vanwege zijn wandelexpertise en terreinkennis betrokken bij de opzet en her realiseren van dit netwerk. Ook na de realisering daarvan bleef hij als vrijwilliger actief voor het routebureau voor het beheer en onderhoud. Volgens Laura Karsmakers van het routebureau van VisitBrabant is Aerssens een ware wandelfanaat en wandelexpert die het hart van Brabant op zijn broekzak kent. ‘Hij deelt graag zijn passie voor het wandelen en vertelt de verhalen er omheen met verve’.
Door het hart van Brabant
Toen de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig op zoek ging naar een auteur voor een wandelgids over Noord-Brabant werden Aerssens en de uitgevers het gauw eens. ‘Ik liep zelf al langer met het idee om een boek uit te brengen van de vele wandelroutes die ik heb beschreven’. De gids Wandelen in het hart van Brabant uit 2018 bevat 13 routes in het gebied tussen Eindhoven en Breda. Behalve routebeschrijvingen bevat de gids veel achtergrondinformatie. Voorlopig is Charles Aerssens nog niet klaar. Er verscheen van hem ook een netwerkwandelgids Uitgeverij Elmar. Weer of geen weer hij gaat op pad om nieuwe routes te verkennen. Stevige wandelschoenen, water- en winddichte kleding en een rugzak behoren tot zijn vaste uitrusting Ook het fototoestel gaat altijd mee, alsmede een paraplu, ‘want onze wandeltochten gaan in principe door’.
Meer informatie op de website van Via-Via.