Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Routemakers (13): Dolf Logemann

Voor de meeste routemakers geldt dat hun professionele achtergrond op zich geen raakvlak heeft met het wandelen en met het bedenken en beschrijven van wandelroutes. Dat ligt anders bij Dolf Logemann (1952) uit Warnsveld, die zich tijdens zijn loopbaan al bezig hield met de natuur. Na zijn studie ecologie in Groningen was hij werkte hij eerst als medewerker Natuur en Landbouw bij de Stichting Natuur en Milieu om daarna 20 jaar als adviseur ecologie en natuurbeleid verbonden te zijn aan het ingenieursbureau Arcadis. Daar hield hij zich bezig met ‘bestuurlijke en procesmatige projecten, gerelateerd aan ecologie en ruimtelijk beleid’, zoals gebiedsvisies en Natura 2000-beheerplannen. Na zijn pensioen in 2018 ging hij de politiek in. Hij werd raadslid voor GroenLinks in de gemeente Zutphen en zet zich ook daar in voor ecologie, groen en duurzaamheid.

De IJssel bij Wilsum

Wandelvirus
Naast dit bureau- en regelwerk is hij echter ook graag buiten. Toen hij midden twintig was werd hij besmet met het wandelvirus. Een goede vriendin haalde hem over om in Engeland samen de Pennine Way te lopen. In drie weken tijd liepen ze een pittige tocht van 400 kilometer met zware, steile en onherbergzame stukken. Logemann: ,,Ik was lichamelijk behoorlijk gesloopt, maar óók definitief wandelgek. Die ervaring maakte veel indruk op me. De schoonheid van het landschap, het jezelf tot het uiterste dwingen. Ik was óm.’’

Duursche Waard, gezicht op Veessen

Familiebedrijf
Met het pensioen in zicht begon Logemann in 2015 met het ontwikkelen van een wandelroute, het IJsselpad. Deze route was ontstaan uit zijn enthousiasme voor het wandelen en voor het rivierlandschap. Hij begon met het bedenken, verkennen, uitschrijven en uittekenen van het IJsselpad. In 2016 liep bij het pad samen met vrienden om de routebeschrijvingen te controleren. Zijn broer Anton, tekstredacteur en eigenaar van uitgeverij Anoda, maakte van de kaarten en routebeschrijvingen een boekje. Dolf’s zoon Menno maakte de website en samen met zijn echtgenote Anna Maria liep hij de meeste afstanden. Het IJsselpad, waarvan het boekje in 2017 is verschenen, is daarmee een familiebedrijf geworden, “onbezoldigd weliswaar, maar wel zo leuk!’

Corona
Kort na zijn pensionering begon Logemann aan een nieuw project: een wandelroute langs de Berkel, vanaf Zutphen tot de brongebieden in het Duitse Billerbeck. Begin 2019 begon hij met het plannen van de route. Na een fietstocht langs de Berkel om de mogelijkheden te verkennen, ging hij in de zomer van 2019 op pad. Begin 2020 had Dolf een aardig beeld van de route en wilde hij de punten op de i gaan zetten. Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. “Ik kon Duitsland niet meer in om daar de laatste controles te doen.” Daardoor verscheen de gids uiteindelijk een half jaar later, in november 2020. De gids bevat behalve de routebeschrijving en routekaartjes veel achtergrondinformatie over markante plekken langs de route.

Rondom Zutphen
Door corona gedwongen zocht Dolf zijn nieuwe wandelproject dichter bij huis. Dit resulteerde in de gids Wandelen rond Zutphen, met daarin 16 routes door de stad en in de omgeving, die volgens hem tot de mooiste van Nederland behoort.

Dolf Logemann, IJsselpad. In 11 etappes wandelen van Westervoort naar de monding van de IJssel. 150 blz. ISBN 978-94-91899-03-4. Prijs: € 14,95.
Dolf Logemann, Berkelpad. Wandelen langs rivier de Berkel. Van Zutphen (NL) naar Billerbeck (D). 154 blz. ISBN 978-94-91899-40-9. Prijs: € 14,95.
Dolf Logemann, Wandelen rond Zutphen. 16 Wandelingen in westelijke Achterhoek en IJsselvallei. 132 blz. ISBN 978-94-91899-47-8. Prijs: € 14,95.

Meer informatie over het IJsselpad en het Berkelpad op www.ijsselpad.nl en www.berkelpad.nl .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.