voetstappers Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Routemakers (4): Rob Wolfs

Als routemaker heeft Rob Wolfs (1951) al een lange loopbaan achter zich. Voordat hij professioneel op pad ging had hij al enkele zijpaden opgezocht. Hij studeerde enige tijd theologie en studeerde af als literatuurwetenschapper. De opvoeding van zijn twee dochters combineerde hij met vrijwilligerswerk voor het toenmalige Wandelplatform LAW, het tegenwoordige Wandelnet. Hij controleerde de natuurwandelingen die het Wandelplatform in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen van station tot station had uitgezet. Als neerlandicus bemoeide hij zich al gauw met de teksten.

Aan de rand van bos en boerenland

Regelwerk
In 1997 ging hij aan de slag bij het Wandelplatform, waar hij ook Rutger Burgers ontmoette. Hij ontwikkelde niet alleen nieuwe NS-wandelingen, maar stond ook aan de wieg van het Hanzestedenpad en het Waterliniepad. Voor het verkennen en uitzetten van wandelroutes was niet alleen veldwerk nodig, maar vooral ook veel regelen en overleg met lokale overheden en landeigenaren. Het gebeurde meer dan eens dat een grondbezitter bezwaar maakte tegen een gemarkeerde route op zijn terrein en dat daarom dat idyllische zandpaadje of dijkje uit de route moest worden gehaald of dat zelfs een hele wandelroute moest worden geschrapt.

Trage Tocht Aalden

Buiten spelen
Wolfs: “Toen ik studeerde, had ik nooit gedacht dat wandelen nog eens mijn beroep zou worden. Verrassend, dat je zo’n compleet andere invulling aan je leven kunt geven. Het is echt een moordbaan: ik mag voor m’n werk buiten spelen en het ook nog voor anderen uitzoeken.” (Trouw, 22 maart 2002). Met Rutger Burgers startte hij in 2002 Routewerk, een bureau dat in opdracht van VVV’s, provincies en andere organisaties wandelpaden en wandelknooppunten ontwikkelde. Na een aantal jaren – in 2009 – stopte hij hiermee omdat het werk teveel vergaderingen, overleg en computerwerk met zich meebracht. Rob verlangde terug naar het echte veldwerk.

Trage Tocht Ooij

Wandelgidsen
Samen met Rutger klopte Rob in 2006 aan bij de toen beginnende uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Gevestigde uitgevers hadden geen belangstelling voor het manuscript van De mooiste bergwandelingen van Nederland. De beginnende uitgevers van Gegarandeerd Onregelmatig zagen er wel wat in. Van de gids zijn inmiddels ruim 10.000 exemplaren verkocht. Met de gids werd Gegarandeerd Onregelmatig uitgever van wandelgidsen. Inmiddels zijn er bij deze uitgeverij al vijftien wandelgidsen van Rob – al dan niet tezamen met anderen – verschenen.

Trage Tocht Vierhouten-Stakenberg

Trage tochten
Na enkele jaren ging het bij Rob weer kriebelen. Daarom begon hij in 2014 met het verkennen van Trage Tochten, een reeks wandelingen door natuur en boerenland, waarbij kwaliteit altijd voorop staat. Tijdens de 5 tot 22 kilometer lange tochten wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Iedere tocht is minimaal 70% onverhard, maar het streven is minstens 90%. Een ander criterium is voor Rob de afwisseling van het landschap. Daarom zoekt hij vooral de randen op, omdat daar de variatie het grootst is. “We wandelen het liefst op de rand van bos en boerenland, maar ook op de rand van land en water, op de rand van stad en land en op de rand van Nederland. En als het even kan stappen we zoveel mogelijk over van zandpaden op grasbanen en van grasdijkje op jaagpaden.” Bereikbaarheid met openbaar vervoer is wel belangrijk maar niet doorslaggevend. Horeca onderweg is mooi meegenomen, maar voor het uitzetten van een Trage Tocht van secundair belang. Kwaliteit van de route staat steeds voorop.

Samenwerking
Inmiddels zijn er ruim 600 Trage Tochten – waaronder Stadse Tochten door de groene zones in en om steden – die via wandelzoekpagina.nl kunnen worden gedownload. De meeste Trage Tochten zijn te vinden in de groene provincies het midden en oosten van het land. In 2017 ging Rob weer samenwerken met Rutger Burgers om de reeks Trage Tochten uit te breiden naar andere delen van het land. Ook is er ingezet op het vergroten van de bekendheid van de tochten. In samenwerking met Gegarandeerd Onregelmatig is een speciale huisstijl ontwikkeld en krijgen de wandelgidsen van Rob en Rutger op de omslag een speciaal Trage Tochten-beeldmerk. Met de gids Wandelen op de Veluwezoom uit 2018 ging een oude wens van Rob in vervulling: een gids met de mooiste wandelingen in een gebied dat hij als inwoner van Dieren goed kent. “Ik geniet nog elke dag van deze afwisselende omgeving.”

Het kan korter
De laatste jaren is Rob Wolfs zijn aandacht aan het verleggen naar de kortere afstand. Hij maakt nog steeds Trage Tochten, maar zijn passie ligt tegenwoordig meer op de kortere afstand. Hiervoor introduceerde hij een nieuw begrip: rappe rondjes. Het zijn wandelroutes van 5 tot en met 11 kilometer die je gerust in een dagdeel kunt voltooien. Voor deze rondjes maakt hij geen uitgebreide routebeschrijvingen, maar volstaat hij met een gpx-track die je samen met een routekaart kunt downloaden via wandelzoekpagina. Net als de Trage Tochten gaan ook de Rappe Rondjes bij voorkeur over onverharde paden. In de gids Wandelen rond Arnhem en Nijmegen uit 2022 was de overgang naar kort routes al zichtbaar. Volgens de uitgever zou dit wel eens zijn laatste gids kunnen zijn. Maar dat moeten we nog eens zien…

Rob Wolfs heeft een eigen website wolfswandelplan.nl.

 

Onderweg tijdens de Trage Tocht Dieren

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.