Weinig routemakers zijn zo veelzijdig als Marycke Janne Naber. Wie haar wandelgidsen leest, valt direct op dat ze zich grondig verdiept in de omgeving van haar routes. Behalve uitvoerige historische achtergronden bevatten ze interviews met de beheerders van wegkapelletjes of landgoederen om het persoonlijke verhaal achter een object dat je passeert te vertellen. Verder besteedt ze veel zorg aan de illustratie van de gidsen. Mocht je de eer hebben om samen met haar een route te controleren, neem dan vooral de tijd. Alles wat ze onderweg tegenkomt wordt met zorg op de foto vastgelegd.
Ergotherapeut
Marycke Naber (1949) is als wandelaar een laatbloeier. Tijdens vakanties liep ze wel in de bergen, maar pas rond haar vijftigste ontdekte zij Nederland als wandelland, toen ze in 2000 het Pieterpad liep. Daarvoor had ze al een veelzijdige loopbaan achter de rug. Ze werd geboren op Curaçao, maar kwam via Castricum, Amsterdam en Uffelte uiteindelijk in de Zwolse wijk Assendorp terecht, waar ze nu al ruim 30 jaar woont. Toen ze jong was wilde ze eigenlijk naar de kunstacademie, maar het werd een opleiding tot ergotherapeut, waar zij naast de medische vakken allerlei handvaardigheidstechnieken leerde. Veel hulpmiddelen werden vroeger nog door de ergotherapeuten zelf gemaakt, zodat ze daar een deel van haar creativiteit in kwijt kon. Op latere leeftijd volgde ze de lerarenopleiding tekenen aan Hogeschool Windesheim.
Boerendans
In 2005 nam ze het initiatief voor het kunstproject ‘Assendorp in de stroom’. Twintig kunstenaars, waaronder Maryke zelf, hebben daarbij stroomkasten in de Zwolse wijk beschilderd. In het kader daarvan stelde ze een kleine wandelgids samen met twee routes langs kunst en cultuurhistorie in Groot-Assendorp. Enkele jaren eerder was ze al begonnen met het samenstellen van wandelgidsen. “Fotografie, kaartlezen, liefde voor de natuur en het maken van teksten, alles komt samen in het maken van een gids. Ook een vorm van creativiteit”, zo vertelde ze enkele jaren geleden aan de wijkkrant De Assendorper. In 2010 maakte ze het ontwerp voor een kunstwerk dat in de Zwolse buitenwijk Berkum de herinnering aan een verdwenen herberg levend moest houden. Dankzij het wijkbudget werd de in staal uitgevoerde Boerendans gerealiseerd.
Kapelletjespad
In 2003 maakte ze haar eerste wandelgids: Wandelsporen. Wandelen tussen stations in de regio Den Haag-Rotterdam, gevolgd in 2005 door Wandelsporen rond Zwolle. Deze gidsen werden uitgegeven door uitgeverij Buijten en Schipperheijn. In 2011 verscheen een thematische gids, het Geert Grootepad, een wandeling van Deventer naar Zwolle, gewijd aan de Moderne Devotie. Voorts stelde ze enkele fietsgidsen samen. Inmiddels was ze werkzaam op het Historisch Centrum Overijssel (HCO) als medewerker van de beeldbank. Daarna ging ze aan de slag met het Kapelletjespad, een inmiddels 900 kilometer lange route langs de vele wegkapelletjes, wegkruizen en Lourdesgrotten in Twente. Buijten en Schipperheijn had geen belangstelling voor de uitgave van de route, maar door een tip kwam ze in contact met uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Landgoederen
Ook de wandelgidsenuitgever vond een volledige uitgave van het Kapelletjespad teveel van het goede. Daarom werd besloten tot de uitgave van een gids met twaalf routes langs 84 kapellen en 29 kruisbeelden. De gids Twentse Kruistochten uit 2015 bevat uitvoerige achtergrondinformatie over deze religieuze objecten en daarnaast interviews met beheerders van verschillende kapellen en wegkruizen. Kort daarna werkte ze voor de uitgeverij samen met historica Ester Smit aan de gids Romeinse Veldtochten (2016). Ook deze wandelgids met routes langs de noordgrens van het Romeinse Rijk (de Limes) staat vol met historische achtergrondinformatie. Daarna begon ze aan een nieuw project: het samenstellen van wandelroutes over landgoederen. De gids De mooiste landgoedwandelingen in Salland uit 2017 werd het eerste product. Ook hierin tref je veel informatie aan. Je komt van alles te weten over de geschiedenis van landhuizen en landgoederen, door middel van achtergrondverhalen en interviews met bewoners en beheerders van de landgoederen. Na Salland heeft Marycke haar aandacht verplaatst naar de provincie Gelderland. In de gids De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek, die in de zomer van 2019 is verschenen staan 12 rondwandelingen beschreven langs 28 kastelen en buitenplaatsen.
Buiten de binnenstad
Na de landgoederen verlegde Marycke haar aandacht naar de steden. In 2020 verscheen van haar hand een gids over haar woonplaats Zwolle: Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle. Een jaar later volgde Wandelen buiten de binnenstad van Groningen. En daar blijft het niet bij. Op het moment is ze routes aan het verkennen in en rond Deventer.
Wandelpool
Naast routemaker is Marycke Naber regelmatig in touw als wandelbegeleider. Maandelijks organiseert ze een groepswandeling voor de Wandelpool. Al haar wandelroutes zijn overigens te downloaden op naberpaden.nl.