voetstappers Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Routemakers (8): Gerard Goudriaan

Waar de meeste routemakers het groen doorkruisen, gaat Gerard Goudriaan (1948) op zoek naar bijzondere plekjes in de stad. Deze aanpak resulteerde inmiddels in de uitgave van twee bijzondere thematische wandelgidsen over Amsterdam en Utrecht. En daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. In 2017 verliet hij zijn geliefde Amsterdam voor Dordrecht en ook daar ging hij inmiddels op ontdekkingsreis.

Vierdaagse
De wandelcarrière van Gerard begon al in 1964 toen hij voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse liep. Hij deed dit volledig op eigen initiatief. ‘Er was geen familie of vriendje die me stimuleerde.’ En het is niet bij die ene keer gebleven. Er volgden nog vele malen en tot enkele jaren terug liep hij nog met gemak deze wandelklassieker. En dat terwijl Gerard geen typische prestatieloper was. Het liefst loopt hij alleen, waarbij hij onderweg graag stilstaat bij een informatiebord of plaquette.

Boogstraat in Utrecht
Lloyd Hotel in Amsterdam

Loopbaan
Als medisch socioloog doceerde Gerard bijna tien jaar sociologie aan HBO-opleidingen voor verpleegkundigen. Daarna werkte hij als beleidsmedewerker bij een adviesorgaan voor het brede welzijnsbeleid (waaronder gezondheidszorg) en voor de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en als werkontwikkelaar parttime bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Naast  het NIZW was hij adviseur in de ouderen- en de thuiszorg, voor minder machtige beroepsgroepen als verzorgenden en verpleegkundigen en voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Dit deed hij twintig jaar vanuit het adviesbureau Public Health Consultants.

Wandelpool
Naast zijn werk was hij al bezig met het ontwikkelen van stadswandelingen. Hij deed dit niet alleen in zijn woonplaats Amsterdam, maar ook in Parijs, Berlijn en Madrid. In 1992 stond hij aan de wieg van de Wandelpool, een club van vrije wandelaars die zich via de nieuwsbrief en later via de website vanuit het hele land aanmelden voor een begeleide wandeling in binnen- en buitenland.

Rietveld-Schröderhuis in Utrecht

Onontdekte plekken
Ondertussen lieten de stadswandelingen hem niet los. Helaas was er nog geen uitgever te vinden die zijn routes wilde publiceren. Met het geld dat zijn collega’s bij zijn afscheid inzamelden lukte het om in 2010 zijn eerste gids te publiceren: Voettocht door de Jordaan. Stadswandeling door vier eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Een jaar later volgde – ook in eigen beheer – de gids Voettocht door Oud-Amsterdam. Met zijn stadswandelingen wil Gerard ook mensen die hun stad reeds goed kennen verrassen. ‘Ik zoek zoveel mogelijk groene plekjes en straatjes op waar veel te zien is’, zoals hij onlangs bekende tijdens een wandeling door Utrecht met Wanda Catsman. Het ontwikkelen van wandelroutes is voor Gerard een vorm van permanente educatie, ‘omdat ik steeds weer nieuwe dingen leer en onontdekte plekken vind. Dat vind ik zo leuk aan het ontwikkelen van stadswandelroutes.’

Langeafstandswandelgevoel
Lange tijd waren er volgens Gerard Goudriaan slechts twee soorten wandelgidsen beschikbaar: gidsen die zich richten op de natuur buiten de steden of gidsen die een deel van de stad – meestal de binnenstad – toonden met één of meer korte wandelingen. Nadien kwam uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met de reeks “Wandelen buiten de binnenstad”. Uitgangspunt van de routes in deze gidsen was om de gebruiker een “langeafstandswandelgevoel” te geven. Gerard wilde graag aanhaken bij deze reeks maar kreeg te horen dat de uitgever al bezig was met een gids van Alex Buis. Zijn kans leek verkeken, totdat er in NRC Handelsblad een artikel verscheen waarin stond dat stadswandelingen zich vaak op een beperkt aantal thema’s richtten. Daarop schreef hij Maarten Metz aan dat hij over wel meer thema’s stadswandelingen kon maken. Dit leidde in 2016 tot het verschijnen van de gids Amsterdam acht keer anders.

De “Apenrots” in Utrecht

Geen fiets
De Amsterdamse gids en de in 2019 verschenen gids Utrecht acht keer anders bevatten elk acht thematische wandelroutes waarvan er zeven acht tot dertien kilometer lang zijn en uiting geven aan het “langeafstandswandelgevoel”. Binnenkort zal er een derde gids verschijnen met stadswandelingen Rotterdam. Ook deze gids zal waarschijnlijk niet zijn laatste zijn. Wandelen zal Gerard Goudriaan voorlopig wel blijven doen, ook al is het maar omdat hij geen fiets heeft.

De gidsen Amsterdam acht keer anders en Utrecht acht keer anders zijn voor € 16,95 te bestellen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.