Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Routemakers (9): Alex Buis

Waar de meeste routemakers zich toeleggen op het samenstellen van wandelingen van 5 tot maximaal 20 kilometer, legt Alex Buis (1979) zich vooral toe op het maken van lange meerdaagse routes van meer dan 200 kilometer. Buis, veruit de jongste in het gilde van routemakers, stelt zich daarbij niet snel tevreden. Als de zojuist verkende route nog niet naar zijn zin is gaat hij opnieuw op pad om nou net dat andere leukere paadje in de route op te nemen. Met oog voor details stelt hij vervolgens zijn routebeschrijvingen samen.

Pieterpad
Alex Buis studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het wandelen ontdekte hij in de jaren negentig, toen hij samen met zijn opa het Pieterpad liep. Daarna volgden er nog enkele wandelpaden in Nederland en nadien liep hij tijdens enkele vakanties van Nederland naar de Middellandse Zee over de GR5. Op een kaart aan de muur houdt hij nauwgezet bij welke routes hij al heeft gelopen.

Het NEMO op het dak van de IJtunnel

Spaghettisliert
Hoewel hij aanvankelijk liever wandelde op de Veluwe of in Zuid-Limburg ontdekte hij gaandeweg ook de charmes van het wandelen door Amsterdam. Het idee om zelf een route door deze stad te beschrijven ontstond na een date in Antwerpen. Als tegenprestatie wilde hij de bewuste jongen al het moois in en rond het centrum van Amsterdam laten zien. Het werd een ‘eigenaardige kronkelroute’ van zo’n dertig kilometer. De afspraak in Amsterdam kwam er niet van maar dat weerhield Alex er niet van om ook buiten het centrum op verkenning te gaan. “Op het Pieterpad en de GR5 had ik de magie ervaren van het steeds verder gaan waar je de vorige etappe gebleven was. Dat moest toch ook in een stedelijke omgeving kunnen.” De wandelroute door Amsterdam groeide uit tot een spaghettisliert van zo’n 260 kilometer, waarvan 228 kilometer buiten het centrum. Buis ontdekte dat wandelen in de stad afwisselender was dan een tochtje door Drenthe. “Die velden en bossen kunnen zo eindeloos zijn, maar in de stad hoef je maar een hoekje om te slaan of je wordt weer getroffen door een imposante kerk, of je staat ineens in een postzegelmoeras.”

Meerwaarde
Na het voltooien van zijn lange afstandsroute door Amsterdam ging hij op zoek naar een uitgever. In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam kwam hij enkele wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig tegen, die hem wel aanspraken. Hij pakte de telefoon en maakte een afspraak met de uitgevers. Deze vonden zijn spaghettiwandeling aanvankelijk maar niks omdat stadswandelingen meestal rondwandelingen waren van circa 10 kilometer. Alex hield voet bij stuk en wist de uitgevers te overtuigen van de meerwaarde van zijn aanpak. Mede door die aanpak werd Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam, verschenen in 2015, een succes: veel wandelaars lopen juist daarom de hele route!

Noorbeek

Bekroond
Na Amsterdam verlegde Alex Buis zijn aandacht naar Zuid-Limburg. Met een verblijf in obscure hotels en verlaten campings verkende hij een internationale meerdaagse wandeling van 277 rondom Zuid-Limburg. De gids Een wandeling rondom Zuid-Limburg (2017) werd in februari 2018 tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent bekroond met de eretitel ‘Wandelroute van het jaar’. Ook na dit succes bleef Alex bezig met het verkennen van nieuwe routes. Deze publiceert hij op wandelzoekpagina.nl onder de titel ‘Weg van de Buis’. Of ze commercieel interessant genoeg zijn om uit te geven, moet nog blijken. Wel is Alex na zijn verhuizing naar Westervoort opgeklommen tot vaste vrijwilliger van Gegarandeerd Onregelmatig. Goede kans dat hij een bestelde wandelgids in de envelop heeft gedaan!

De wandelgidsen Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Een wandeling rondom Zuid-Limburg zijn voor € 16,95 te bestellen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.