Om het natte hart van Almere
11,7 km
Vanuit het centrum wandel je eerst naar de Filmwijk om vervolgens langs de oostoever van het Weerwater uit te komen aan de zuidzijde van de A6, waar je een blik kunt werpen op het onvoltooide kasteel Almere. Daarna keren we via het voormalige Floriadeterrein terug naar het centrum van de stad via de westzijde van het Weerwater. Daar aangekomen kunnen we diverse bouwwerken en het nieuwe stadshart bewonderen en keren we na een terrasje op de Grote Markt terug naar het beginpunt, het station Almere Centrum.
Niet in cijfers te vatten
De gidsen ‘Wandelen buiten de binnenstad van…’ brengen je vooral in nieuwbouwwijken rond historische stadskernen. Maar wat te doen als een ‘historische Altstadt’ ontbreekt en in en rond het stadscentrum veel moderne gebouwen staan? Dan neemt de routemaker je gewoon mee naar de binnenstad. Maar voordat hij je laat neerploffen op een terras op de Grote Markt voert hij je mee langs de oevers van het Weerwater.
Als medewerker van het Projectbureau Almere kwam de stedenbouwkundige Teun Koolhaas (1940-2007) – een neef van de bekende architect Rem Koolhaas – met het plan om centraal in Almere een waterplas te graven. Koolhaas was een liefhebber van zichtlijnen en ruimte. Wat hij ermee op het oog had omschreef hij later als volgt: “Vanochtend reed ik over de A6 en zag de stad liggen aan de overkant van de plas. Het centrum met de donkere, beboste eilanden op de voorgrond. Het gaat ook om beeldvorming, dat laat zich niet in cijfers vatten.”
Het Weerwater is ontstaan door zandafgravingen voor de bouw van Almere-Haven en de aanleg van de A6. Voor de naam van de plas schreef de gemeente ooit een prijsvraag uit die werd gewonnen door Willem Duyff, een van de pioniers van Almere. Hij wees op het feit dat wat eerst water was, dan drooggelegd, vervolgens weer water werd. Het Weerwater wordt omzoomd door enkele stranden en bevat twee eilanden – Utopia en het Vogeleiland – die in 2022 deel uitmaakten van het Floriadeterrein. In 2015 publiceerde Renate Dorrestein (1954-2018) haar roman Weerwater, die handelt over een grote stormramp die de stad zou treffen.
Grensverleggend en ongewoon
De wandeling rond de plas voert allereerst naar de Filmwijk, een buurt die bij de oplevering in 1992 het decor was van de buitenexpositie “Grensverleggend bouwen”. Dit leverde een bijzondere wijk op met cirkelvormige straten en bijzondere architectuur. Duizenden Nederlanders bezochten toen de Filmwijk. Ook de woonwijk Hortus, die de komende jaren wordt gebouwd op het voormalige Floriadeterrein, zal ongetwijfeld grensverleggend en ongewoon worden. Enkele gebouwen en kunstwerken staan er al en waren in 2022 beeldbepalend op de Floriade.
Vervolgens komen we uit in het kleine woonbuurtje De Fantasie, het resultaat van een prijsvraag uit 1982 met als thema ‘Ongewoon wonen’. Ongewoon is ook de skyline van het centrum van Almere, die daarna in beeld komt, alsmede het moderne stadshart.
Start en eindpunt:
Station Almere Centrum.
Parkeren:
In de buurt van het station (betaald).
Horeca:
In het stadshart van Almere
Food Forum, Arboretum West 100, 1325 WB Almere
View Almere, Bergsmapad 1, 1314 ZK Almere.
Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die in mei 2023 in druk is verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Downloads:
Link: verslag op Frank Wandelt.