voetstappers Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Stadswandeling naar de IJssel

In 2020 verscheen van de hand van Marycke Naber de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle. Deze gids bevat tien wandelingen in en rond de stad met een lengte van 11 tot en met 23 kilometer. Zowel de stad als het omliggende platteland komt hierin aan bod. In het kader van de wekelijkse wandeling met onze zoon Lucas reisden we zo’n anderhalve maand geleden met de trein af naar Zwolle om daar een wandeling uit deze gids te maken. We kozen voor het IJsselpad omdat deze bij het station begint en omdat het mogelijk was om deze 20 kilometer lange route in te korten door niet de IJssel over te steken en ons te beperken tot de parken aan de zuidkant van de stad. We verlieten het station aan de achterzijde en begonnen nabij het nieuwe busstation aan onze wandeling.

Nieuwe dynamiek
We staken de Hanzelaan over en liepen allereerst door de binnentuinen van Hanzehoven, een complex moderne kantoorgebouwen dat de afgelopen tien jaar in de plaats is gekomen van een oud industrieterrein. Het gebied straalt nieuwe dynamiek uit en biedt voor de wandelaar verrassende doorkijkjes. Na de kantoren loop je in de richting van het spoor en daarna langs het attractiepark Dinoland. Daarna kwamen we uit in het Spoolderbos, een veertig jaar oud stadspark. In het park is ook een natuurtuin van waterleidingbedrijf Vitens te vinden. We sloegen dit over en vervolgden onze wandeling langs de Oude Veerweg (of Veerallee) richting het Katerveer. In één van de bomen langs de Willemsvaart woont een kabouter.

Katerveer
Het Katerveer is onmiskenbaar een van de mooiste plekjes van Zwolle.  Tweehonderd jaar geleden werd de kleine Katerveersluis in de Willemsvaart geopend, de vaart die Zwolle verbond met de IJssel. Na het passeren van de grote Katerveersluis wandelden we onder de oude IJsselbrug door. Deze uit 1930 daterende brug maakte het Katerveer, dat Zwolle met Hattem verbond, overbodig. Vanuit de uiterwaarden liepen we terug naar de dijk, om bij Uitspanning Het Engelse Werk op het terras neer te ploffen.

Landschapsstijl
Na de rustpauze volgde een schitterende wandeling door het Engelse Werk, gelegen op de plek waar ooit het verdedigingswerk het Nieuwe Werck lag. De voormalige fortificatie is omgetoverd in Engelse landschapsstijl, vandaar de huidige naam. Na het park passeerden we de spoorbrug en het spooremplacement. We volgden nu de Schellerdijk en sloegen bij de eerste driesprong linksaf. Via de Schellerenkweg en de Schellerbergweg gingen we weer terug richting Zwolle. Even voorbij huize Schellerberg sloegen we linksaf en volgden we een graspad door de velden. Via een woonwijk en een tunnel onder de IJsselallee kwamen we weer uit in het moderne Hanzehoven. Op het Lubeckplein, nabij de bureaulamp op het stadskantoor, namen we nog een ijsje.

Afwisseling
Het Overijsselse deel van het IJsselpad is een mooie afwisseling van moderne architectuur, parken, riviergezichten en zicht op een landhuis. Het laat een verrassend mooi deel van Zwolle zien door nu eens een keer niet het NS-station van de voorzijde te verlaten.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.