Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Trage Tocht Houthem

Wandelen langs groeves en door de velden

Tijdens onze vakantie verbleven we in een hotel in Maastricht op loopafstand van station Randwyck. Op een grijze zaterdag stapte ik in de trein om vanaf station Houthem-St. Gerlach een mooie wandeling te maken. Ik koos voor de Trage Tocht Houthem, die gepubliceerd is in de wandelgids Lopen door Limburgs Heuvelland uit 2017. De 17 kilometer lange tocht voert eerst door de straten van St. Gerlach en daarna via de velden en over de Geul naar Berg (en Terblijt) en Bemelen.

 

Omgevallen bomen.
Direct na het passeren van de speeltuintje word ik geconfronteerd met een eerste verrassing. Wat volgens routemaker Rob Wolfs een breder gravelpad moet zijn, is nu geblokkeerd door drie omgevallen bomen. Ze zijn nog een tastbare herinnering aan het hoogwater dat in juli 2021 het Limburgse heuvelland, de Ardennen en de Eifel hebben geteisterd. Ik trof een vrouw met een hond die me vertelde dat deze bomen binnenkort zullen worden verwijderd. Ook bij het passeren van de Geul waren nog sporen van het voorbije hoogwater te zien. Even verderop, nabij een kapelletje, was een vrouw bezig om boven de voordeur een plafonnetje schoon te maken. Hier zaten slakken! Of dit ook het gevolg was van het water, weet ik niet.

Oude markeringen
Na de Geul begon ik aan een stevige klim over een oude asfaltweg. Aan het einde kwam ik uit in Berg. Op een splitsing ging ik rechtsaf. In plaats van een geel-rode markering, trof ik hier een oude geel-blauwe (NWB-)markeringen aan. Ik liep op de Schone Poel, die verderop overging in de Schansweg. Daar kreeg ik door dat ik al eerder rechts aan had moeten houden. Ik volgde nu een asfaltweg. Even voor het bosje, sloeg ik linksaf en keerde ik terug naar de juiste route. Bij het oversteken van de Rijksweg kwam ik uit op punt 3 van de route. Na de oversteek zag ik een groepje staan die bezig was met een wandeloefening. Iemand wees me erop en dacht dat ik er ook bij hoorde. Ik liet het groepje voor wat het was en liep verder richting Bemelen.

Mariagrot
Na Bemelen ging ik rechtdoor, maar het opschrift Mariagrot was voor mij een goede aanleiding om even van de route af te wijken. Ik klom naar boven en trof daar aan de rand van het bos een ronde mergelgroeve aan met een Mariabeeld. Deze Lourdesgrot is een erfenis van de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, die hier ooit in de buurt een klooster hadden. Na terugkeer op de route ging ik verder. Het begon te regenen. Ik pakte mijn paraplu tevoorschijn en toen het ging doorregenen trok ik ook mijn regenjas aan. Ik passeerde nog eens twee mergelgroeves, de groeve in de Koeberg en de Julianagroeve. Even daarna sloeg ik linksaf en ging ik via een bosweg weer noordwaarts.

Geen haan
De terugweg voerde goeddeels over onverharde landbouwwegen. Onderweg passeerde ik het buurtschap Wolfshuis, maar constateerde ook dat de routemaker (Rob Wolfs) niet thuis was. Nabij Terblijt hield ik een rustpauze bij De Bonte Haan. Er liepen enkele hennen rond, maar de haan zag ik niet! Na de rust keerde ik terug in Berg. In het dorp was het kermis, maar de route liep rechtdoor. Via een bospad ging ik naar beneden richting de Geulhemermolen. Na deze watermolen was het niet ver meer. Ik passeerde nogmaals het “breder gravelpad” met de omgevallen bomen. In Geulhem was café ’t Witte Paerd gesloten. Er restte mij niets anders dan om de eerste trein richting Maastricht te pakken en bij het hotel mijn ‘slotpils’ te bestellen.

Uitzicht
De Trage Tocht Houthem zit vol afwisseling. Vooral de eerste helft van de route is aantrekkelijk. Je loopt door het Geuldal, maakt een stevige klim en wandelt daarna langs een bosrand met uitzicht op Maastricht. Een blijde verrassing was de Mariagrot die even buiten de route lag. De tweede helft van de route heeft meer een agrarisch karakter en is wat minder aantrekkelijk, maar zeer geschikt voor kilometervreters zoals ik.

Rob Wolfs en Rutger Burgers, Lopen door Limburgs heuvelland. 128 blz. ISBN: 9789078641568, prijs: € 16,95.

Links:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.