Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

02 Gemeentebossen

Jagersbos, Bergbos, Oostervaartbos, Paardenbos, Oostrandpark en Stiltebos

Lengte: 14,5 km

We gaan een wandeling maken aan de noord en oostkant van Lelystad, waar in de jaren zeventig van de twintigste eeuw verschillende stadsbossen aangelegd, die deel uitmaken van de groene gordel rond de stad: het Jagersbos, het Bergbos, het Oostervaartbos, het Paardenbos, het Oostrandbos en het Stiltebos. Vaak wordt Flevoland omschreven als kaal en saai, waarbij moderne windmolens het landschap bepalen. Deze wandeling laat zien hoe verrassend groen en afwisselend Flevoland ook kan zijn. De Gemeentebossen staan ook wel bekend onder de naam het Overijsselse Hout.

De wandeling begint bij het Lelycentre, het oudste winkelcentrum van de stad. Via de Veluwsebrug lopen we daarna door de Zuiderzeewijk, de oudste wijk van de stad. In het Bergbos beklimmen we een heuvel die herinnert aan een oude vuilstort. Als je de heuvel aan de linkerkant afdaalt, kom je op de Bronsweg terecht op het Centrum voor Biologische Landbouw. In het Paardenbos ligt een manege. Aan het einde van de wandeling doorkruisen we het stadspark van Lelystad.

Start- en eindpunt: Bushalte Lelycentre, Passage 1, 8223 AJ Lelystad

Parkeren: Bij de startplaats staan parkeerautomaten. Op de Rode Klif (ca. 400 meter na de start) kun je gratis parkeren.

Openbaar vervoer: Vanaf station Lelystad lijn 5 of 145 naar Lelycentre.

Horeca onderweg: Diverse gelegenheden in het Lelycentre en bij Manege Lelystad.

Percentage onverhard: 70%

Downloads: