Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B06 Roermond

Op camino naar Onze Lieve Vrouw in ’t Zand

17,8 km

O.L.V. in ’t Zand

Volgens de legende trof een Poolse edelman, die in de buurt van Roermond werkte als schaapsherder, in een waterput een houten Mariabeeldje aan. Dit werd het begin van het vermaarde bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. Voordat de wandelaar deze kapel bereikt passeert hij diverse enkele andere pelgrimsoorden.

De route begint met de ultieme bedevaart, de camino naar Santiago de Compostela. In de kathedrale St. Christoffelkerk kan de pelgrim zich geestelijk voorbereiden op deze tocht, daarna loopt hij een stuk van de route door de wijk “Voorstad St. Jacob”, alwaar recentelijk een Jabobskapelletje is ingewijd. In Herten, waar Onze Lieve Vrouwe van Rust wordt vereerd, verlaten we de camino om op weg te gaan naar St. Odiliënberg. De basiliek op de berg omvat diverse vereringen.

Via Melick keren we terug in Roermond, waar we de kapel van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand bezoeken. De processiegang naast de kapel is betegeld met ex-voto’s waarin gelovigen uiting gaven van hun dankbaarheid voor verkregen gunsten. Tenslotte maken we een uitstapje naar de nabijgelegen begraafplaats om het grafmonument met “de handjes” te bekijken.

Start- en eindpunt: NS-station Roermond

Parkeren: Op de P+R naast het station.

Horeca
Diverse café-restaurants bij de St. Christoffelkerk in Roermond.
Aetkefee De Biecht, Julianaplein 12 6049BT Herten
Aad Remunj, Herkenbosscherweg 10, 6045 AR Roermond

Wanneer te bezoeken
De Munsterkerk is van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 14 tot 17 uur. In de wintermaanden elke zaterdag en 1e zondag van de maand van 14 tot 17 uur.
De Kathedrale St. Christoffelkerk is door de week geopend van 14 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 17 uur.
De Mariakapel in Herten is dagelijks geopend.
De kerk van St. Odiliënberg is te bezoeken van mei t/m september geopend elke zondag tussen 13.30 en 17.00 uur en tevens op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur.
De processiegang van de Kapel van O.L.V. in ’t Zand is dagelijks geopend. Het kruiswegpark is geopend van 1 mei tot 1 november van 9 tot 17 u.
De Sintibedevaart naar O.L.V. in ’t Zand vindt plaats donderdag tot en met zondag in het laatste weekend van juli.

Download de routebeschrijving met routekaart.

Download de gps-track.