Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Hunsrück: Masdascher Burgherrenweg

De mooiste wandelroute van 2018

Een wandelaar die de Hunsrück bezoekt zal ongetwijfeld de Geierlay willen doen, een enkele jaren geleden geopende hangbrug over het dal van de Mörsdorfer Bach. Maar er is meer te zien. In de nabijheid van deze brug zijn diverse wandelroutes uitgezet die garant staan voor een halve dag wandelen door bossen, dalen en met pittige klimpartijen. Enkele kilometers ten zuidoosten van de Geierlaybrug is rond het dorp Mastershausen de Masdascher Burgherrenweg uitgezet, een 13,9 kilometer lange wandelroute die in 2018 door het Deutsches Wanderinstitut werd uitgeroepen tot “Deutschlands schönster Wanderweg”. De route werd beoordeeld met 92 van de 100 punten.

Smalle paadjes
De route begint in het centrum van Mastershausen bij de bushalte Ortsmitte. Bij deze halte zijn folders te vinden met een routekaartje en een globale routebeschrijving. Oranje-witte routebordjes leiden je het dorp uit op weg naar de Grilhütte, waar de rondwandeling begint. Over een licht stijgend pad door de velden en met fraaie vergezichten bereik je de bossen en begint een wandeling over smalle paadjes met pittige klimmetjes en afdalingen. Onderweg geven kilometerbordjes aan hoe ver je bent. In het bos tref je de gevolgen aan van een “windworp”, een storm die in 1990 en 2010 een heel bos heeft vernield. Hierdoor heb je nu vrij uitzicht op de vallei.

Verdwenen watermolens
In het dal aangekomen kom je uit bij de rustplaats Katzenloch. Vanaf hier volgt de route een deel van de Saar-Hunsrücksteig, een lange afstandspad van 410 kilometer tussen het bekende Luxemburgse plaatsje Schengen en Boppard am Rhein. De route door het dal van de Mastershausener Bach is verre van eenvoudig. Hij voert over smalle paadjes aan weerszijden van de beek en passeert onderweg restanten van verdwenen watermolens.

Kasteelruïne
Na vijf kilometer wandelen bereik je even de bewoonde wereld. Nabij de asfaltweg tussen Mastershausen en Buch (L203) tref je de ruïne aan van de burcht van Balduinseck. Een bezoek van de burcht is de moeite waard. Deze burcht was lange tijd een bolwerk van de aartsbisschop van Trier, die in de late middeleeuwen streed tegen de op de burcht van het nabijgelegen Kastellaun gevestigde Sponheimers. Tussen de hoge muren van de burcht krijg je een goede indruk hoe deze burcht ooit was ingericht. Buiten de burcht lag bovendien een – inmiddels verdwenen – stadje.

Romeinse bron
De route gaat eerst door een tunnel onder de L203 en vervolgt daarna de loop van de beek. Je passeert en loofbos, weer een watermolen en daarna begint een pittige klim naar de Burgberg. Op de restanten van een oude burcht heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarna volgt een afdaling terug naar de beek, waarbij je onderweg een Romeinse bron aantreft. De rustplaats Herzenauer Hannes, gelegen aan de samenkomst van twee beken, is een perfecte plek om even uit te rusten. Hier kun je ook even van de route afwijken om heen en weer te wandelen naar de Geierlaybrug.

Groeve
Vanaf de rustplaats gaat de route zuidwaarts over een breed pad langs de Sosberger Bach. Onderweg passeer je de Groeve Apollo, een plek waar tot eind 19e eeuw ijzererts werd gewonnen, een mijnkarretje en twee stalen figuren herinneren aan de mijn. Kort daarna verlaat je het brede pad en begin je aan een klim naar het Hunsrückplateau. Na het oversteken van twee doorgaande wegen passeer je nog een reconstructie van een Romeinse uitkijktoren – de Galgenturm  – en volgt nog een wandeling door de velden naar het beginpunt bij de grilhut.

Hünsruck: Masdascher Burgherrenweg

Afstand: 13,9 km (inclusief aanlooproute)

Moeilijkheidsgraad: zwaar. Hoogste punt 462 m, laagste punt 257 m. Terrein: veel smalle paadjes langs de beek, een stevige klim en daarna een steile afdaling over rotspaadjes.

Bereikbaarheid: Per bus vanuit Kastellaun of Blankenrath. Parkeren in het centrum van Mastershausen of nabij de Grillhütte.

Meer informatie:
Website van Saarschleifenland met Nederlandse routebeschrijving.
Website van Deutsches Wanderinstitut met GPS-track.

Gelopen in: september 2019.