Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Hunsrück: Geierlay

Een hangbrug in de Hunsrück

Lange tijd stond de Hunsrück, een streek in de Duitse deelstaat Reinland-Pfalz, gelegen ten zuiden van de Moezel, vooral bekend als de streek waar de TV-series Heimat werden opgenomen. Toen enkele jaren geleden de hangbrug over de Geierleyschleife werd geopend, ontdekten wandelaars uit heel Duitsland maar ook uit andere Europese landen de Hunsrück als een bijzonder wandelgebied. Bij de opening op 3 oktober 2015 was de brug, die 360 meter lang is en 100 meter boven het dal van de Mörsdorfer Bach is gespannen, de langste hangbrug ter wereld. In het eerste jaar bezochten zo’n 370.000 mensen de brug, waarmee de Geierlaybrug direct een enorme toeristische trekpleister werd.

Niet meer de langste
Inmiddels is de brug in lengte overtroffen door de hangbrug Titan-RT in het Rappbodetal (Harz), de Charles Kuonenbrücke in Zwitserland en de Ponte 516 Arouca in Portugal, die sinds de opening in 2020 met 516 meter de langste ter wereld is. Het lokale toeristenbureau van Mörsdorf heeft daarom de eretitel Die längste Hängeseilbrücke Deutschlands vervangen door Die schönste Hängeseilbrücke Deutschlands.

Mörsdorf

Gratis toegang
Voor de opening van de hangbrug was het ongetwijfeld een dorp zoals er velen zijn in deze streek. Als je nu het dorp nadert wijst een groot bord je naar maar liefst vier betaalde parkeerplaatsen. Wij kozen voor P1, gelegen naast het bezoekerscentrum waar overigens weinig te beleven viel. Het enige nut van dit centrum was dat hier een (betaald) openbaar toilet te vinden is. De toegang naar de hangbrug is gratis, maar de constructie- en onderhoudskosten worden ongetwijfeld terugbetaald door het parkeergeld: per 2 uur betaal je 4 euro.

Uitgesleten
Na het passeren van een kapelletje waar de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde dorpsbewoners worden herdacht, steek je de weg over om op weg te gaan naar de hangbrug. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden: een geasfalteerde weg over de heuvelrug die in rechte lijn naar de brug leidt of via de wandelroute die eerst een beekdal passeert en vervolgens een bospad volgt langs de zijkant van de heuvelrug. Dit smalle pad is door het intensieve gebruik al aardig uitgesleten. Bij herhaling moet je even inhouden om tegemoetkomende wandelaars de gelegenheid te bieden ons te passeren. Na 1,5 kilometer je uit bij de opgang van de brug.

Armbandje
Nabij de brug is geen horeca te vinden; enkel een man verkoopt vanuit zijn karretje wat flesjes drinken en zoete snacks. Toen we bij ons bezoek de hoek om draaiden zagen we hoe de Geierlaybrug in het groene landschap hangt. Het was rond half één toen we aan het passeren van de brug begonnen. Er waren genoeg mensen maar echt druk was het niet. Ook al voelde je de brug onder je wiebelen, hoogtevrees had ik niet. Na tien minuten kijken en wandelen bereikten we de overzijde. Daar kun je bij een automaat voor 3 euro een armbandje kopen ten bewijze dat je de Geierlay hebt bedwongen. Hier kun je ook verdergaan op de 6,4 kilometer lange wandelroute die door het dal onder de brug loopt en vervolgens terugkeert in Mörsdorf. Wij maakten rechtsomkeert en liepen via de geasfalteerde weg terug naar het dorp.

Mörsdorf
In Mörsdorf hebben inmiddels verschillende bewoners ontdekt dat er wat aan de bezoekers van de Geierlaybrug te verdienen valt. Zo verkoopt een ondernemer met de achternaam Wilders wafels. Bij de lokale bakkerij kun je een belegde broodjes kopen en een ‘pot’ koffie drinken. Voor toiletbezoek word je wel verwezen naar het bezoekerscentrum.

Hunsrück: Geierlayschleife

Afstand: 6.4 km, rondwandeling.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. De route overbrugt een hoogteverschil van ca. 150 meter.

Bereikbaar: per auto

Meer informatie.

Bezocht in: september 2019.