Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Tsjechië: Adršpach

Wandelen door een surrealistisch rotslandschap

In het noorden van Tsjechië, ten oosten van het Reuzengebergte bevindt zich een van de mooiste rotsgebieden van Midden-Europa, het Adršpašské skály. In vroeger tijden gebruikten de bewoners uit de omgeving het gebied enkel als schuilplaats in tijden van oorlog. Pas rond 1700 begon men de toeristische waarde van dit gebied te ontdekken. Eén van de vroege bezoekers van Adršpach was de Duitse dichter Johann Wolfgang Goethe. Langs de wandelroute staat zijn borstbeeld. Pas na de brand die in 1824 in het rotslandschap woedde en het bos vrijwel volledig in as legde, werd het gebied beter toegankelijk. Er werd daarna begonnen met het aanleggen van wandelroutes.

Schoonheid
Als je met de auto of per trein komt aanrijden steken de rotsformaties al boven de bomen uit. Nadat je de kassa gepasseerd bent wordt je direct betoverd door de schoonheid van het gebied. Bij mooi weer kleurt het meer (een oude zandgroeve) dat wordt omsloten door steile rotsen helder blauw. Alsof je in de zomer aan de kust van de Middellandse Zee staat! Rond het meer loopt een wandelroute van circa 1,5 kilometer, te volgen dankzij de blauwe markeringen. Voor de lange route door het rotslandschap slaan we voor het meer rechtsaf en volgen we de groene route. We passeren rotsen met daarop in Duitse namen uit de 19e eeuw, een herinnering aan het feit dat Adršpach vóór 1945 lag in Duitstalig gebied, het Tsjechische Sudetenland. Kort daarna treffen we aan de rechterkant van het pad het Suikerbrood aan, een 52 meter hoge rots die smal van onderen is maar naar boven toe breder wordt.

Watervalletjes
Even verderop passeren we het gotische poortje dat toegang biedt tot het smalle doorgangen tussen de rotsen van Adršpach. Bij de kleine waterval gaat de groene route rechtsaf via smalle doorgangetjes terug naar de ingang. We vervolgen onze wandeling via de gele route en passeren het borstbeeld van Goethe, die hier in 1790 was. Kort daarna kunnen we de grote waterval aanschouwen. Toen we in september 2016 deze wandeling maakten was de waterval “wegens technische omstandigheden” buiten gebruik. Door de droogte was de waterval verworden tot een zielig stroompje.

Varen op het meertje
Na de waterval treffen we aan de linkerkant een kassa aan waar je kaartjes kunt kopen voor een boottochtje over een meertje tussen de rotsen. Deze rondvaart is zeker de moeite waard, al was het maar om de Tsjechische toeristen te horen bulderen van het lachen om de grappen en grollen van de gids. Na de boottocht vervolgen we de route over talloze trapjes door smalle doorgangen tussen de rotsen. Na een kilometer klimmen begint een wat gemakkelijker begaanbaar pad over houten vlonders en door het bos. De gele route eindigt bij de uitgang nabij Teplice nad Metují, waar diverse restaurants zitten om iets te eten of te drinken. Om terug te komen bij de ingang bij Adršpach loop je de 4,5 kilometer lange rode route, een onverhard wandelpad aan de rand van het natuurpark.

Afstand: 11,5 km, rondwandeling

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: 585 m, laagste punt: 465 m. Terrein: smalle paadjes tussen rotsen, trappen, houten vlonders en brede bospaden.

Bereikbaarheid: parkeren in Adršpach of uitstappen op treinstation Adršpach (treinen vanuit Trutnov en Teplice nad Metují).

Gelopen in: april 2012, april 2013 en september 2016.

Kaart: Broumovsko (1 : 25.000). Ook in Nederland verkrijgbaar.

GPS-route