Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B15 Gulpen-Wittem

Op pelgrimspad door het land van Gerardus Majella

13,4 km

Wittem is de populairste bedevaartsplaats in Zuid-Limburg. Sinds het einde van de 19e eeuw hebben de paters redemptoristen de verering van hun heilige Gerardus Majella gestimuleerd. Met bussen kwamen gelovigen uit het hele land en uit België en Duitsland naar Gerardus om er te bidden. De route begint op de Gulperberg, waar een missiekruis herinnert aan een volksmissie uit 1834 en een groot Mariabeeld dat een eeuw later daar vlakbij werd opgericht. Daarna gaan we naar Wahlwiller, waar we het charmante kerkje van St. Cunibertus bezoeken. Behalve de verering van Quirinus van Malmédy zijn vooral de kruiswegschilderijen interessant.

Het hoogtepunt van de wandeling is het kloostercomplex van Wittem. Het omvat een barokke kloosterkerk en diverse kapellen. Ook is er buiten het klooster een speciale Gerarduswinkel. Naast Gerardus Majella wordt hier Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand vereerd. Via enkele veldwegen keren we terug naar Gulpen.

Start- en Eindpunt: De kruising Rijksweg-Molenweg in Gulpen.

Openbaar vervoer: Bushalte Gulpen-Brouwerij. Loop richting de verkeerslichten op de kruising (richting P-route).

Parkeren: Bij zwemparadijs Mosaqua of bij de sporthal. Loop de Molenweg af en sla dan RA en begin de route op de Burg. Teheuxweg.

Horeca onderweg: Diverse horeca in Gulpen en Wittem, Restaurant De Gulperberg, Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller, Herberg De Remise in Partij.

Wanneer te bezoeken: Er vinden nog steeds georganiseerde bedevaarten plaats (zie hiervoor de website van het klooster). Rond 16 oktober wordt het Gerardusoctaaf gehouden. Op de zondag nabij 27 juni is het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Downloads:

Link: verslag op Willems Wonderlijke Wandelingen.