Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Ardennen: Corbion

Wandelen over de rotskammen van Frahan

Ten westen van Bouillon, in het zuiden van de Belgische Ardennen, meandert de Semois door het landschap en creëert daarmee een bijzonder landschap. Vanuit het dorp Corbion kun je een mooie wandeling maken naar één van de meanders van de rivier, waar het dorpje Frahan ligt. Vanuit het stadje Rochehaut, aan de noordkant van de Semois, heb je een prachtig uitzicht over dit dorpje. De route naar Frahan en terug is te vinden in de gids Wandeltochten in de Ardennen, een uitgave van het toerismebureau van Wallonië, waarin op basis van in het veld gemarkeerde routes 26 wandelingen zijn beschreven.

Corbion, Kruisbeeld

Preekstoel
Voor deze wandeling zijn stevige wandelschoenen en  – zeker bij slecht weer – een wandelstok geen overbodige luxe. De 11 kilometer lange route begint in Corbion op de parkeerplaats tegenover Auberge-Restaurant Le Relais. Via Rue Paul Verlaine en de Rue de la Croix de Poupehan wandel je het dorp uit. Aangekomen bij een houten kruis en een rustplaats sla je linksaf. Vanaf hier volg je de witte bordjes met een rode driehoek en het nummer 1. Net buiten het dorp passeert de route een uitzichtpunt met de naam ‘Chaire à Prêcher’ (de preekstoel). Na even een kronkelend bospad te hebben gevolgd gaat de route daarna over een breed kiezelpad.

Uitzicht
Nabij de voormalige taverne Les Croisettes steek je de weg over en sla je daarna linksaf om een breed pad te vervolgen. Hier volg je een beek aan de linkerzijde. Bij een splitsing ontbreekt echter een bordje, maar een blik op het kaartje in de gids leert dat je hier het linkerpad (nabij de beek) moet volgen. Kort voordat je de Semois bereikt, sla je rechtsaf en begint een stevig klim naar de restanten van het Chateau de Montragut. Hier en daar heb je een schitterend uitzicht over dal van de Semois. Daarna volgt een wandeling over de rotskammen richting Frahan. In dit dorp is volop gelegenheid om wat te eten en te drinken. Met nieuwe energie steek je dan over een voetgangersbrug de rivier over voor het tweede deel van de wandeling.

 

Semois

Verlaten
Aan de andere kant van de rivier verlaat je route 1. Hier sla je rechtsaf en volg je route 27 richting Poupahan. De route volgt eerst een smal pad langs de oever van de Semois maar volgt daarna een breed pad en een asfaltweg. In het voormalige tabaksdorp Poupehan is tegenwoordig geen horeca te vinden. Alle cafés, restaurants en hotels zien er verlaten uit. Je hebt dan ook geen andere keuze om rechtsaf te slaan en via een klim terug te keren naar Corbion. Na de brug zijn nog enkele bezienswaardigheden te vinden: een oorlogsmonument (1914-1918) en kort daarna een Mariagrot uit 1911.

Tabaksmuseum
Na de Mariagrot sla je rechtsaf en begint een stevige klim richting Corbion. Boven aangekomen kom je weer uit bij het eerder genoemde houten kruis. Nog even doorlopen en je bent weer aangekomen bij de parkeerplaats. In Corbion nog wat eten en drinken. Ook kun je nog een bezoek brengen aan het tabaksmuseum.

Afstand: 11 km.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: ca. 350 meter, laagste punt ca. 200 meter. De wandeling over de rotskammen bij Frahan kunnen bij slecht weer verraderlijk zijn.

Bereikbaarheid: met de auto of per bus vanuit Bouillon.

Routebeschrijving

Literatuur: Wandeltochten in de Ardennen, Uitgave van Wandelmagazin (2018), pp 44-45.

Meer informatie: op de website van Wallonië-België Tourisme. Inmiddels is ook de gids 20 Onvergetelijke wandeltochten verschenen.

GPS-route.