Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B11 Oirschot

Naar de Heilige Non en de Heilige Eik

13,8 km

Oirschot is één van de mooiste dorpen van Noord-Brabant. Nabij de monumentale Sint-Petrusbasiliek beginnen we aan een wandeling langs enkele religieuze hoogtepunten. In het Karmelitessenklooster is een kleine tentoonstelling te bezichtigen van de Heilige Non, wiens olie uit haar stoffelijk overschot al kort na haar dood in 1658 al enkele wonderen heeft opgeleverd.

We passeren het klooster van de franciscanessen van Oirschot en gaan langs het Wilhelminakanaal op weg naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik. Rond de kapel is een bescheiden processiepark.

Via het landgoed Baest en de langs de Beerze gaan we op weg naar Spoordonk, waar de pastoor na de Tweede Wereldoorlog een bedevaart organiseerde ter ere van Bernadette Souribous, het herderinnetje dat in 1857 in Lourdes ooggetuige was van achttien Mariaverschijningen. Met de Sint-Petrusbasiliek in het zicht wandelen we terug naar Oirschot.

Start- en eindpunt: Bushalte op de Markt in Oirschot.

Parkeren: Op de Markt.

Openbaar vervoer: Vanuit Best of Tilburg met bus 141 naar bushalte Sint Jorisstraat. Vanuit Boxtel rijdt buurtbus 299 naar de Markt.

Horeca: Diverse horeca rond de Markt; De Spoordonkse Watermolen, Spoordonkseweg 128, 5688 KE Spoordonk.

Wanneer te bezoeken:
De Sint-Petrusbasiliek is in juli en augustus te bezichtigen op dinsdag- t/m zondagmiddag van 13.30 tot 16.15 uur. Van half mei tot eind juni en van begin september tot half oktober is de kerk op zaterdag en zondag open van 13.30 tot 16.15 uur.
De kapel van de Heilige Eik is vrij toegankelijk. Van de Bernadettekerk in Spoordonk is alleen de Mariakapel te bezichtigen.
Op 1 mei vindt jaarlijks bij de kapel van de Heilige Eik om 19.00 u. een samenkomst plaats met eensluitend een rondgang langs de kruisweg. In de meimaand vinden in de kapel geregeld heilige missen plaats.
Het museum van de Heilige Non op Nieuwstraat 28 is toegankelijk op afspraak. Tel. 0499-571665.
Op Koestraat 37 is op afspraak een klein museum te bezoeken dat de geschiedenis van de franciscanessen van Oirschot vertelt. Tel. 0499-575151.

Download de routebeschrijving en routekaart.

Download de GPS-track.