Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Ardennen: Fondry des Chiens

De “Grand Canyon” van de Ardennen

De Belgische Ardennen zijn een wandelgebied bij uitstek. Overal kun je vanuit een dorpje of stadje een kortere of langere wandeling maken door de bossen en door beekdalen. De wandelroutes zijn in de regel goed gemarkeerd. In een dorp treft men vaak een wegwijzer aan die je verwijst naar de startplaats van de wandelroutes. Op een plattegrond staan de routes ingetekend met kleuren. Als je een keuze hebt gemaakt ga je op weg en volg je gewoon de gekleurde markeringen.

Toeristentreintje
In september 2018 bezochten we Nismes, een klein stadje in het zuiden van de Ardennen, gelegen in het zuiden van de provincie Namen. Nismes ligt aan het riviertje de Eau Noire en grenst aan het woud van Thiérache. Het oogt als een typisch Ardennenstadje. Aan de brug over de rivier wapperen vlaggen en door het dorp rijdt een toeristentreintje. Nadat we geparkeerd hebben lopen we naar de kerk om daar het informatiebord te bestuderen. We besluiten de gele route van 7 kilometer te gaan lopen, die ons zal voeren naar het Plateau des Abannets, een kalksteengebied met daarin de kloven van de Fondry des Chiens.

Nismes

Spoortracé
We passeren de brug en het kasteel Bivort. In de Rue des Juifs slaan we direct linksaf en beginnen aan een klim naar het plateau. We volgen de bosrand, met rechts een weide met schapen en links een uitkijkpunt met uitzicht op de omgeving. We volgen het pad verder en doorkruisen bossen en open stukken. Onderweg treffen we oranje linten aan van de FFBMP, de Waalse wandelsportbond. Verderop zien we een oud spoortracé liggen. Na een afdaling keren we om en gaan weer omhoog, terug naar het plateau.

Grote kuil
We doorkruisen het bos en keren terug naar de niet beboste kalkgrasland. Dankzij de kalkhoudende bodem groeien hier wilde orchideeën. In het voorjaar en de vroege zomer is hier een bloemenpracht te bewonderen, waar voor veel vlinders rondvliegen. Niet voor niets heeft de Waalse overheid het gebied aangemerkt als “Site de Grand Intérêt Biologique”. In een flauwe bocht van het brede grindpad slaan we linksaf en komen uit bij de Fondry des Chiens. De Fondry is een natuurlijke kuil die ontstaan is door wegsijpelend regenwater, waardoor de kalk in de bodem is opgelost. Het geologisch natuurmonument is twintig meter diep en ongeveer honderd meter lang. Vanaf de randen van de Fondry des Chiens heb je een goed uitzicht op wat het regenwater hier teweeg heeft gebracht!

Fagnes
Na het bezoek aan de Fondry des Chiens volgt een afdaling naar het dal. Via de Rue Grande keren we terug naar Nismes om daar op het terras te genieten van een goed glas bier: een Fagnes triple, gebrouwen in het nabijgelegen Mariembourg.

Bekijk de route in detail.

De wandelgids 20 onvergetelijke wandeltochten, een uitgave van Walloniebelgietoerisme, bevat een wandeling van 14,7 km vanuit Nismes (pp. 84-87)