Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B07 Sittard

Met vallen en opstaan naar de Heilige Rosa de Lima

15,4 km

Voetval op de Kollenberg

Elk jaar trekt op de laatste zondag van augustus een processie vanuit het centrum van Sittard naar de St. Rosakapel op de Kollenberg. Daarmee dankt de stad de Peruaanse heilige Rosa de Lima dat zij in 1668 en 1671 is bevrijd van dysenterie en de zwarte pest. Als dank hiervoor werd de kapel gebouwd. Onderweg naar de Kollenberg staan zeven ‘voetvallen’, kleine kapelletjes die het lijden van Christus verbeelden.

Naast Rosa de Lima worden in en rond Sittard nog talloze andere personen vereerd. Naast Onze Lieve Vrouw Behoudenis der Kranken en Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart wordt in Sittard bijzondere aandacht besteed aan personen die een bijzondere rol hebben gespeeld in het religieuze leven in de stad, zoals Maria-Teresa Tauscher en Louis Thijssen. Tauscher werd in 2006 zalig verklaard, voor Thijssen is een zaligverklaring in behandeling. Buiten de stad bezoeken we Limbricht waar zich een doodstrijddevotie bevond, waaruit de Doodstrijdkermis op de laatste zondag van september is voortgekomen.

De route voert ook door de Schwienswei, een bijzonder natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland. En in Limbricht kun je plaatsnemen op het terras bij het kasteel.

Start- en eindpunt: NS-station Sittard.

Parkeren: Op de P+R achter het station of bij de Stadssporthal.

Horeca:
Diverse café-restaurants op de Markt in Sittard.
Café Salden, Platz 9, 6141 AT Limbricht
Proeflokaal Kasteel Limbricht.

Wanneer te bezoeken:
De kerk van St. Petrus’ Stoel te Antiochië is samen met de Basiliek van O.L.V. van het H. Hart en de St. Michielskerk te bezichtigen in de maanden mei t/m september o.l.v. de Kerkwachtgilde van 14.00-16.00 uur.
Voor het bezoek van de kapel van het carmelitessenklooster aan het begin van de Kollenberg moet je aanbellen bij de deur van het bezinningshuis.
De Rosaprocessie vindt plaats op de laatste zondag van augustus.
Op de vierde zondag van september wordt in Limbricht de Doodstrijdkermis gehouden.

Downloads: