Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

In de Feeënvallei van Achouffe

Voor bierliefhebbers is Achouffe het dorp waar het beroemde kabouterbier vandaan komt. Als je het kleine dorp binnenkomt zie je direct dat alles in het teken staat van bier. Nabij de parkeerplaatsen is een grote taverne met aangrenzend een giftshop. Iets verderop ligt tegen de heuvels de brouwerij met op een van de tanks een kaboutermuts. Voor wandelaars is het in de omgeving van Houffalize gelegen dorpje een uitgelezen plek voor een pittige wandeling door de Feeënvallei.

Forellen
Tegenover de taverne staat het bord met de lokale routes. In de gids Wandeltochten in de Ardennen wordt een route beschreven die bestaat uit twee delen: een noordelijke lus door de Feeënvallei die blauw-wit-blauw gemarkeerd is en een zuidelijke lus die is gemarkeerd met een verticaal blauw blokje en een T ernaast. Wij liepen de noordelijke lus. Vanaf de taverne loop je in de richting van de brouwerij, waar je de witte ketels met de muts passeert. Na een vijver en een groot gebouw hou je links aan en volg je een pad door de vallei. Je wandelt langs forellenvijvers en daarna langs een beek. Na een bruggetje kom je uit bij een picknickbank. Een goede gelegenheid om even bij te tanken.

Klimmen en klauteren
Na de picknickbank wordt de route pittig. Na het tweede bruggetje volgt een flinke klim, daarna een rustige wandeling op de kale hoogvlakte en zodra je weer terugkeert in het bos, een steile afdaling. De beste manier om dit te doen is om steeds steun te zoeken bij de bomen. Onderaan aangekomen, kom je bij een beek en lijkt het grootste leed geleden te zijn. Lijkt, want het pad is reeds kort hierna niet meer zichtbaar. Naar verluidt heeft de wateroverlast twee maanden eerder grote delen van het pad weggeslagen! Eerst lijkt het dat je terecht bent gekomen op een modderpad, maar even later wordt het zoeken naar een spoor langs de door bevers afgedamde beek. Het is constant klimmen en klauteren over boomwortels en stenen. Op een bepaald punt waren we het spoor compleet kwijt! Hier moest je op een steen klimmen om de route te vervolgen! Naarmate het einde nadert wordt het pad weer beter zichtbaar. Je passeert opnieuw de eerste forellenvijver en de brouwerij.

Biertje
Teruggekomen bij de Taverne besloten we neer te ploffen en een klein biertje (12,5 cl) te nemen. De route in de wandelgids beschrijft nog een route van 3,7 kilometer ten zuiden van het dorp, maar na de pittige tocht die we achter de rug hadden, lieten we het hierbij. De wandeling door de Feeënvallei was pittig en avontuurlijk.

Links:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.