Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S22 Oosterwoldpad

The ‘Most Planned Unplanned Place Around’

13,3 km

De wandeling begint in het Cirkelbos, ofwel het Museumbos. Dit bos bevat een aantal landschapskunstwerken, zoals de heuvel Almere Boven. Daarna steken we via een fietsbrug de Waterlandseweg en de Lage Vaart over en bezoeken we de Groene Kathedraal. Vervolgens komen we uit in Oosterwold en wandelen we langs uiteenlopende typen experimentele woningen en bezoeken we de stadsboerderij Vliervelden. Via groene gangetjes langs de woonkavels van de bewoners – “doorwaadbare plaatsen” – komen we uiteindelijk weer terug bij het beginpunt van de route, het tankstation aan de Waterlandseweg.

Er is een plan
Almere is ontstaan aan de tekentafel. In 1971 werd hiervoor een speciaal projectbureau in het leven geroepen om plannen te maken. ‘Het doet er niet toe. Dus nu ter zake. Er is een plan. Ga dat nu maken.’ Die boodschap gaf het hoofd van dit projectbureau, Dirk Frieling (1937-2010) aan zijn medewerkers mee. Dit heeft geleid tot de bouw van een stad die bijna overal het resultaat is van stedenbouwkundige planning. Over bijna alle straten en vaarten in de stad is nagedacht, bijna.
Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hier en daar al afgeweken van bouwvoorschriften. Dit is te zien in de woonbuurtjes De Fantasie en De Realiteit, die je tijdens twee andere wandelingen in deze wandelgids kunt bewonderen. Maar hier bleef het niet bij. Juist in de stad die was ontworpen op de tekentafel had men de moed om de liniaal terzijde te schuiven en zonder bouwvoorschriften en welstandscommissies te gaan werken. Belgische toestanden, dus.

Het wilde wonen
In 1997 verbaasde de architect Carl Weeber, ontwerper van het inmiddels al lang gesloopte appartementencomplex De Zwarte Madonna in Den Haag, vriend en vijand met zijn pleidooi om afscheid te nemen van het staatsdenken in de architectuur. Hij pleitte voor het “wilde wonen” en kreeg daarin enkele jaren later bijval van de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn, die in de Eilandenbuurt in Almere Buiten en in Almere Poort ruimte gaf voor experimentele woningbouw.
In Oosterwold ging Duivesteijn veel verder. In een gebied dat wordt begrensd door de Hoge Vaart en de A27 werden vrijwel alle regels en bouwvoorschriften terzijde geschoven. De bouw begon in 2016 en vier jaar later wijdde zelfs The New York Times een groot artikel aan de meest geplande ongeplande plek ter wereld, maar voegde er wel aan toe: ‘Ironically enough, it took a lot of government planning to open the floodgates of self-expression.’

Start en eindpunt: Shell Tankstation, Waterlandseweg 10, 1358 BJ Almere

Openbaar vervoer: Halte Vogelweg. Buslijn 159 van station Almere-Centrum naar Harderwijk via Zeewolde, buslijn 160 van station Almere-Centrum naar Zeewolde of buslijn 326 vanaf station Almere-Centrum naar Blaricum.

Parkeren: Bij het tankstation

Horeca: Theehuis Boerderij Uniek Leven, Kathedralenpad, 1349 JB Almere (vr-zo); Odin Foodcafé, Goethelaan 163, 1349 EG Almere (ma-za); koffie bij het tankstation.

Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die in mei 2023 in druk zal verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Downloads: