Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Hunsrück: Layensteig

Wandelen rond de Strimmiger Berg

Een wandelaar die de Hunsrück bezoekt zal ongetwijfeld de Geierlay willen doen, een enkele jaren geleden geopende hangbrug over het dal van de Mörsdorfer Bach. Maar er is meer te zien. In de nabijheid van deze brug zijn diverse wandelroutes uitgezet die garant staan voor een halve dag wandelen door bossen, dalen en met pittige klimpartijen.

Langs beken
Enkele kilometers ten westen van de Geierlay liggen drie dorpen: Liesenich, Mittelstrimmig en Altstrimmig. Vanuit deze dorpen vertrekt een 14 kilometer lange wandelroute langs enkele beken zoals de reeds genoemde Mörsdorfer Bach en de Flaumbach. Vanuit elk van de drie dorpen kun je aan de met paarse bordjes gemarkeerde route beginnen. Onderweg vindt je kilometerbordjes waarop staat hoe lang je reeds gewandeld hebt. De route kreeg van het Duitse Wandelinstituut een waardering van 87 van de 100 punten, een bijzonder hoge score.

Schockkapelle
Vanaf de oude school van Liesenich wandel je naar de Portal Liesenich, één van de informatieborden die je onderweg informeert over de wandelroute. Het eerste deel van de route – eigenlijk het laatste deel, want de route begint officieel pas nabij Mittelstrimmig – voert door de velden en is tevens het hoogste deel van de route. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en de dorpen. Net buiten Mittelstrimmig voert de route langs de Schockkapelle, een kapelletje dat ooit het laatste object was dat ter dood veroordeelden passeerden voordat zij de galg bereikten.

Saar-Hunsrücksteig
Na Altstrimmig gaat de route het bos in. Je passeert daar een rustplaats waar wandelaars maar ook andere recreanten kunnen verblijven en een barbecue kunnen houden. Hier kwamen we tijdens onze wandeling drie Duitse wandelaars met zware bepakking tegen die bezig waren aan de Saar-Hunsrücksteig, een lange afstandspad van 410 kilometer tussen het bekende Luxemburgse plaatsje Schengen en Boppard am Rhein. Deze wandelaars gingen traag vooruit maar lieten ons al snel voorbij gaan. De route voert langs een beekje, dat we onderweg ook tweemaal passeerden, waarvan één keer met een stap over het smalle stroompje. Nabij het bordje 3 km gaat de route westwaarts over de Mörsdorfer Bach en volgt daar een breed pad door het beekdal.

Ladders
Na 7 kilometer wandelen komt de wandeling uit bij een klein buurtschap, waar ook het restaurant Pulgermüle is te vinden. Daar begint een stevige klim, maar de route komt verderop weer uit op een breed pad door een beekdal. Zo’n 9 kilometer na het officiële begin van de route wordt het echter menens. De route loopt lange tijd op zo’n 160 meter boven zeeniveau, maar hier begint een pittige klim naar 350 meter. Op twee plaatsen biedt de route een alternatief aan, waardoor enkele moeilijke klimmen en afdalingen – waaronder met ladders – kunnen worden vermeden. Op het eind daalt de route weer af en passeer je wederom een beekje. Daarna kom je een kruisbeeld tegen met een opschrift waarin de wandelaar aangespoord wordt te denken aan de eeuwigheid. Na een korte klim over een weiland kom je weer Portal Liesenich. De route was lange tijd gemakkelijk maar was vooral de laatste kilometers behoorlijk pittig.

Hunsrück: Layensteig Strimmiger Berg

Afstand: 13,8 km (met omleidingen en aanloop 15,7 km)

Moeilijkheidsgraad: Zwaar. Hoogste punt 404 m, laagste punt 156 m. Terrein: grotendeels over brede halfverharde wegen, daarna over bospaden omhoog. De officiële route bevat enkele ladders.

Bereikbaarheid: Per auto of met de bus vanuit Cochem.

Meer informatie:
Website van Saarschleifenland.
Website van Deutsches Wanderinstitut.

Gelopen: september 2019.

GPS-route