Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B05 Gemert-Handel

Met huifkarren naar Onze Lieve Vrouw van Handel

14,9 km

Al ruim drie eeuwen vertrekt op zaterdagochtend van het voorlaatste weekend van juni om 6 uur in de ochtend groep van inwoners uit Valkenswaard voor een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord Handel. Deze Handelse processie, zoals deze bedevaart in de volksmond wordt genoemd, bestaat uit een lange stoet van pelgrims – tegenwoordig meer dan 2000 wandelaars – wordt begeleid door dertig paarden met huifkarren en een harmonie. Op zondag na de Heilige Mis gaat de stoet weer te voet naar huis. Deze processie bewijst hoe levend Handel nog is als bedevaartsoord. De geschiedenis gaat terug naar omstreeks, 1220, toen een schaapsherder een beeldje aantrof “op een doren stock”. Dit stelde de Moeder Gods voor met het kindje Jezus op de linkerarm. Niemand wist waar het beeldje vandaan kwam. Al snel begonnen gelovigen het beeldje te vereren. Maria deelde aan deze “eenvoudige” mensen haar gunsten uit in de vorm van wonderbaarlijke genezingen en gebedsverhoringen. Na de bouw van de kapel (nu de parochiekerk) groeide Handel uit tot een bekend bedevaartsoord. Vanaf de 17e eeuw werden vanuit plaatsen op maximaal 30 kilometer van Handel voetprocessies georganiseerd.

Tijdens onze wandeling passeren we ook het Esdonks Kapelleke, dat lange tijd ook een bedevaartsoord was. Hier kan men spijkers offeren om daarmee te genezen van zweren. Tot slot keren we terug naar Gemert, een plaats die tot de Franse tijd een semi-onafhankelijke status had en beschikt over een prachtig kasteel.

Start- en eindpunt: Voorzijde Kerk St. Jans Onthoofding, Kerkepad in Gemert.

Parkeren: Nabij de vooringang van de kerk (gratis).

Openbaar vervoer: Vanuit Eindhoven buslijn 322, uitstappen bij halte Komweg, Vanuit Helmond buslijn 25, uitstappen bij halte Ridderplein.

Horeca: Diverse horecagelegenheden in Gemert en Handel. Verder restaurant De Kokse Hoeve, Koksedijk 25, 5421 ZB Gemert.

Wanneer te bezoeken: In de meimaand of op de zondag nabij Maria Hemelvaart (15 augustus). De Handelse Processie vanuit Valkenswaard wordt gehouden in het voorlaatste volle weekend van juni.

Download de routebeschrijving met routekaart.

Download de gps-track.