Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Frankrijk: Charleville-Mezières

Een dubbelstad aan de Maas

Rimbaud Museum

In Frankrijk, niet ver onder de Belgische grens ligt aan de Maas de dubbelstad Charleville-Mezières. Oorspronkelijk waren het twee steden die worden omsloten door de meanderende Maas. Mèzieres dateert al uit de Gallo-Romeinse tijd en werd tijdens de middeleeuwen voorzien van vestingwerken. Charleville werd daarentegen in 1606 gesticht door Charles van Gonzague en heeft een recht stratenpatroon en een groot plein, de Place Ducale. In 1966 werden de steden samengevoegd en sindsdien wordt de stad aangeduid met een dubbele naam.

Arthur Rimbaud
De ligging aan de meanderende Maas maakt de stad uitermate geschikt voor een wandeling niet alleen door het centrum maar ook de nabije omgeving. Een geschikt beginpunt is de voormalige watermolen aan de Quai Arthur Rimbaud, genoemd naar de Franse dichter die hier in 1854 werd geboren. In de molen is een museum ter ere van Rimbaud gevestigd. Langs de oever van de Maas staan stoelen met dichtregels van deze beroemde Franse dichter, die zijn geboortestad omschreef als de stomste van alle provinciesteden.

 

Buiten de binnenstad
De wandelroute begint met een oversteek over de Maas via een ijzeren wandelbrug, die ons voert naar Montcy-St. Pierre. Hier volgt de route de rand van een park, langs de rechteroever van de Maas. Onderweg passeren we een lage stuwdam. Nabij de brug naar Montcy-Notre Dame slaan we rechtsaf om via een afsnijding van de rivier een stuk stroomopwaarts te komen. Daar volgen we een fietspad langs de Maas en hebben we totaal geen idee dat we nabij een grote stad wandelen. We passeren twee spoorbruggen en na de tweede brug volgen we weer een afsnijding van de rivier en lopen we langs een sluizencomplex. Aan de overzijde is tussen de moderne flats één van de vestingwerken te zien. Daarna slaan we rechtsaf en lopen we Mezières binnen.

Glas-in-lood
Wie verwacht hier een oude stad aan te treffen, die heeft het mis. De stad heeft zwaar te lijden gehad tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en moet het sindsdien doen met troosteloze flats. We passeren het voormalige stadhuis van Mezières en lopen daarna door richting de kerk, de Notre Dame de l’Espérance. Aan de buitenkant zijn de sporen te zien van de oorlogshandelingen tijdens de Frans-Duitse Oorlog (1870) en de beide Wereldoorlogen. Binnen werden we direct getroffen door het licht dat schijnt door de glas-in-loodramen. Deze figuratieve ramen zijn ontworpen door René Dürrbach, een vriend van Pablo Picasso.

Place Ducale
Na het bezoek aan de kerk staken we wederom de Maas over om door de hoofdstraat van Charleville te wandelen. Deze straat, de Cours A. Briand, geeft de stad een uitstraling van een grote stad. Na het passeren van het standbeeld van Charles de Gonzague komen we uit op het centrale plein van de stad, de Place Ducale. Ook hier staat een Hotel de Ville en aan alle zijden van het plein met zijn galerijen zijn terrasjes te vinden. Dit is een ideale plek om na te genieten van een mooie wandeling door een bijzondere dubbelstad in de Franse Ardennen.

Lengte: ca. 10 km.

Links: