Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Slowakije: Banská Bystrica

Klimmen naar de Urpin

Net als Tsjechië is Slowakije een wandelland bij uitstek. Ook hier vind je een groot netwerk van lange afstandsroutes met rode, gele, groene en blauwe markeringen en onderweg bordjes met daarop de nabij gelegen kruispunten en verderop gelegen bestemmingen. Het enige verschil met Tsjechië is dat hierop geen afstanden staan vermeld maar tijden. Nou vind ik dat zelf een nadeel. De ene wandelaar is de andere niet en waar de ene stevig doorstapt heeft de minder geoefende wandelaar veel rustpauzes nodig. Dit merkten we op de wandeling vanuit het in midden-Slowakije gelegen stadje Banská Bystrica naar het nabijgelegen dorp Vlkanová.

Banská Bystrica
Deze stad met 80.000 inwoners ligt centraal in Slowakije, aan de voet van de Lage Tatra, de Hoge Fatra en het Slowaakse Ertsgebergte. De bevolking bestond oorspronkelijk uit Duitsers, Hongaren en Slowaken. Nu is het een volledig Slowaakse stad. Centraal in de stad ligt een mooi plein en net daarbuiten het in brutalistische stijl opgetrokken museum van de Slowaakse Nationale Opstand. De stad is een geschikte plek om uitstapjes in de omgeving te maken of een wandeling in de heuvels in de nabije omgeving.

Kalvarieberg
Voor een mooie wandeling kun je het beste vertrekken vanaf het treinstation Banská Bystrica Mesto. Bij het monument ter ere van de nationale opstand van 1944 begint de blauwe route die je met een flinke klim via haarspeldbochten brengt naar de top van de 510 meter hoge berg Urpin. Als je het bos uitkomt zie links de Kalvária liggen, waar de jezuïeten aan het einde van de zeventiende eeuw een kerk hebben opgericht met kalvarieberg. De route gaat echter niet linksaf naar de kerk, maar buigt rechtsaf en volgt het pad langs de rand van het grote grasveld op de top van de berg.

Sterrenwacht
Na de Kalvarieberg gaat het in de bossen verder omhoog richting de sterrenwacht op de 568 meter hoge Varktovká. Hier kun je ook naar het toilet. Daarna loopt de route verder omhoog totdat je na 5,6 kilometer wandelen bij de 704 meter hoge berg Kozlinec uitkomt. Vanaf hier ga je geleidelijk aan weer naar beneden. Je wandelt het bos uit en komt je uit bij een schapenboerderij in het buurtschap Micinské Lúky. Daar schakel je over op de gele route die via beekdalen afdaalt naar het eindpunt in het dorp Vlkanová. Daar kun je de trein nemen naar het beginpunt.

Slowakije: Banská Bystrica-Vlkanová

Afstand: 15,8 km

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Hoogste punt 704 m, laagste punt 350 m. Terrein: grotendeels over onverharde paden en wegen. De laatste kilometer is verhard en loopt door Vlkanová richting het treinstation.

Bereikbaarheid: Per trein, bij station Banská Bystrica Mesto kun je gratis parkeren.

Meer informatie: via Bergfex.

Gewandeld: september 2022