Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Ardennen: Vresse-sur-Semois

Wandelen door oude tabaksdorpen

Pont de claies

Vresse-sur-Semois is een dorp in het zuiden van de Ardennen op circa 25 kilometer ten westen van Bouillon. Het plaatsje wordt gedomineerd door enkele restaurants met terrassen langs de doorgaande weg en ligt aan de Semois, een zijrivier van de Maas met talloze meanders. Vanuit Vresse kun je een mooie wandeling maken door enkele oude tabaksdorpen langs de rivier. De route is te vinden in de gids Wandeltochten in de Ardennen, een uitgave van het toerismebureau van Wallonië, waarin op basis van in het veld gemarkeerde routes 26 wandelingen zijn beschreven.

Pont des claies
De 13 kilometer lange wandeling begint nabij de kerk van Vresse. Van daaruit voeren witte schildjes met rode rechthoekjes je in de richting van de rivier. Kort daarvoor sla je linksaf en begin je aan de rondwandeling. Als eerste passeer je een oude stenen brug uit de 18e eeuw, de Pont St. Lambert. Daarna volg je twee kilometer een breed stenen pad en sla je bij het bord La Rivage rechtsaf. Nabij de Semois werd net een oude tabakshut, die herinnert aan de verdwenen tabaksteelt in de streek, gerestaureerd. Ook is hier het begin te zien van een tijdelijke houten brug over de Semois, de ‘pont des claies’, die jaarlijks in juni wordt opgebouwd en in september weer wordt afgebroken. De platen op deze brug zijn gemaakt van geweven hazelaarstakken. Op de terugweg naar Vresse is meer van de brug te zien.

Steile afdaling
Voorbij deze tijdelijke brug volgt de route een pad langs weilanden. Zodra er aan de oever van de Semois een camping in zicht komt begin je aan een geleidelijke klim over een asfaltweg. Na het oversteken van de rijksweg N945 wordt het menens. Er volgt dan een stevige klim over kiezelpaden naar Naglémont, het hoogste punt van de route. Bij een zitbank met een schitterend uitzicht over een bocht in de rivier en uitzicht op de dorpen Mouzaive en Alle, zit de klim erop. Daarna volgt echter een steile afdaling over een rotsachtig pad door de bossen. Beneden aangekomen passeer je een voetgangersbrug die uitkomst in Mouzaive. Het lokale restaurant is overdag gesloten, dus voor iets te eten of drinken moet je verder.

Mouzaive

Tabaksschuren
De route gaat verder over asfaltwegen door het dorp en langs een oude tabaksschuur. Kort voor het einde van het asfalt ligt camping Le Héron. Hier kun je in juli en augustus wel terecht om neer te ploffen op het terras en er iets te nuttigen. Na de camping volgt een mooi kiezelpad door de bossen. Kort vóór Laforêt zie je de pont des claies in vol ornaat. In Laforêt, gelegen op één kilometer voor het einde van de route, staan meerdere oude tabaksschuren. Het dorp geldt als één van de mooiste van Wallonië. Om de route te voltooien vervolg je het pad langs de rivier dat uitkomt op de oude stenen brug die Laforêt met Vresse verbindt.

Afstand: 13 km.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: ca. 350 meter, laagste punt: ca. 190 meter. De afdaling na het uitzichtpunt Naglémont kan bij nat weer zwaar zijn.

Bereikbaarheid: per auto of per bus vanuit Bouillon (met overstap in Menuchenet).

Routebeschrijving.

Literatuur: Wandeltochten in de Ardennen, Uitgave van Wandelmagazin (2018), pp 44-45.

Meer informatie: op de website van Wallonië-België Tourisme. Inmiddels is ook de gids 20 Onvergetelijke wandeltochten verschenen.

GPS-route.