Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

15 Waterloopbos

Waterloopbos, Voorsterbos en Wendelbos

15,0 km

We gaan een wandeling maken door een unieke plek in Nederland. Hier, aan de rand van de Noordoostpolder was tussen 1950 en 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Hier werden schaalmodellen van waterstaatsprojecten gebouwd en de invloed van waterstromingen en golfslag getest voordat de projecten in Nederland maar ook elders in de wereld werden gerealiseerd. Na de sluiting van het Lab kon de natuur ongehinderd zijn gang gaan. Tijdens de wandeling passeer je allerlei stuwen, plassen en modellen. Tijdens de eerste vier kilometer van de wandeling passeer je onder meer de haven van IJmuiden, de Nieuwe Waterweg, de haven van Bangkok, Marsa el Brega in Libië en Thyberon in Denemarken.

Daarna volgen we een kronkelweg door het noordelijk deel van Voorsterbos om uiteindelijk uit te komen in het Wendelbos. Dit is een nog jong nat loofbos dat zo’n 15 jaar geleden werd ingeplant met populieren, wilgen en elzen. Op de hogere delen staan eiken, kersen en essen. Na nog een stuk Voorsterbos keren we terug naar het Waterloopbos, waar we een schaalmodel van de Oosterscheldedam doorkruisen. Kortom, een leerzame route door drie stukken bos met ieder een heel eigen karakter.

Start- en eindpunt:
Parkeerplaats Waterloopbos, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse.

Openbaar vervoer:
Buslijn 71 vanuit Emmeloord of Zwolle, halte Voorsterweg aan de Repelweg. Loop van hieruit naar punt 2 van de route. Lees de beschrijving aldaar.

Horeca:
’t Paviljoen, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse.

Onverhard: 75%

Downloads: