Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B12 Oostrum-Smakt

“Heeft Sint Jozef geknikt?”

21,5 km

Het bezoek aan een bedevaartplaats is bedoeld om bij de aldaar vereerde heilige een gunst te verwerven. Dat kan zijn een behouden thuiskomst maar vaker nog een genezing. In het Noord-Limburgse Oostrum, niet ver van Venray, vond op 24 mei 1928 een wonderbaarlijke genezing plaats. De 15-jarige Marietje Lemmens was al anderhalf jaar aan bed gekluisterd en kon niet lopen. Na een gebed tot Onze Lieve Vrouw verdwenen de verlammingsverschijnselen en kon zij op eigen kracht naar de kapel komen.

Na de Mariakapel van Oostrum bezoeken we in Oostrum het kruiswegpark Trans Cedron, om daarna door de bossen op weg te gaan naar de op de grens van Noord-Brabant en Limburg gelegen Willibrorduskapel. Daarna wandelen we door het pittoreske dorp Geijsteren (met kasteelruïne) en via Maashees gaan we op weg naar de Mariakapel van Holthees. Ten slotte bezoeken we de St. Jozefkapel in Smakt. Terwijl Geijsteren en Holthees geen bedevaartgangers meer trekken – alleen wandelaars van het Pieterpad – is dat in Smakt nog steeds het geval. Welke jongere is niet op zoek naar een gelukkige levensstaat? Onderweg zijn er voldoende gelegenheden om bij te komen van een flinke pelgrimstocht. In het Pelgrimshuis te Smakt zijn bovendien nog devotionalia te koop!

Start- en eindpunt: Station Venray.

Parkeren:
Bij station Venray of nabij de kerk van Oostrum.

Horeca:
Café Back in time, Mgr. Hanssenstraat 29, 5807 BA Oostrum (op maandag gesloten).
Café ’t Trefpunt, Dorpstraat 16, 5862 AE Geijsteren (op maandag gesloten).
Eetcafé B&B Trefpunt, Gildestraat 40, 5824 AB Holthees.
Café-Restaurant ‘t Pelgrimshuis, Sint Jozeflaan 52, 5817 AD Smakt.

Wanneer te bezoeken: De Mariakapellen in Oostrum en Holthees zijn overdag toegankelijk. Dit geldt ook voor de St. Jozefkapel in Smakt.

Download de routebeschrijving en routekaart.

Download de gps-track.