Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S17 Poort- en Duinpad

Een nieuwe stad achter het Duin

11,1 km

Vanaf station Almere Poort maken we een wandeling door het jongste stadsdeel van Almere. In het Europakwartier en het Homeruskwartier maken we kennis met moderne nieuwbouw, waarna we via het groen van het Pampushout weer terugkeren naar de bebouwing en het Colombuskwartier doorkruisen. Dit eerste deel is nog vlak. Dat verandert als we de Poortdreef oversteken en de schelpenpaadjes in Almere Duin onder onze schoenen horen knisperen. We wandelen naar de IJmeerdijk en passeren de nieuwe hoogbouw achter de dijk. Daarna doorkruisen we nog enkele straten van Almere Duin en keren terug naar het station.

De toegang tot Flevoland
Kort na de eeuwwisseling gaf premier Wim Kok het startsein voor het opspuiten van het gebied waar nu Almere Poort ligt. Dit stadsdeel heeft zijn naam gekregen omdat het – vanuit Amsterdam gezien –  de toegang tot Almere en Flevoland moest worden. In 2005 werd er het eerste bedrijfsgebouw gerealiseerd; in 2007 begon de huizenbouw. De bedoeling was dat er in vijf wijken 11.000 woningen zouden komen voor 30.000 inwoners. Het stadsdeel is opgedeeld in vier kwartieren: het Europakwartier, Homeruskwartier, Columbuskwartier en het Olympiakwartier. Daarnaast werd in 2014 begonnen met de bouw van de wijk Duin, gelegen op kunstmatig aangelegde duinen achter de IJmeerdijk en het Almeerderzand.

Grootstedelijke allure
Wie wandelt door Almere Poort valt op dat het geen aaneenschakeling is van rijtjes eengezinswoningen, die in de meeste wijken van Almere domineren. Het stadsdeel heeft een grootstedelijke allure, met brede boulevards en vijf verdiepingen hoge woonblokken in een historiserende stijl. Wie verder wandelt naar het Homeruskwartier treft een wijk aan waarin geen enkel huis uniek is. Elk rijtjeshuis heeft een eigen gevel met een aparte steen. Verder is er in de wijk veel ruimte voor bijzondere architectuur.
Wie verder wandelt komt in de nieuwe wijk Almere Duin. Hier staan in een duinlandschap aan de ene zijde opvallend grote woningen met gele daken. In een ander deel van Duin zijn rijen huizen afgewerkt met lichte stenen. De wandelaar die de wijk doorkruist zou kunnen denken dat hij een modern bungalowpark van Roompot doorkruist! Alleen zijn de woningen wel een stuk groter. En na Almere Duin wordt hij of zij geconfronteerd met nieuwe hoogbouw. Werd twintig jaar geleden nog door bewoners aan de overzijde van het IJmeer geklaagd over de Almeerse hoogbouw, nu gaat Almere nog een stap verder met de bouw van een verzameling flats direct achter de IJmeerdijk.

Start en eindpunt:
Station Almere Poort, uitgang noordzijde.

Parkeren:
P+R Almere-Poort aan zuidzijde van station.

Horeca:
Cafetaria De Heerlijkheid, Europalaan 800-802, 1363 BM Almere;
Milk + Tea, Alseïdenstraat 20, 1363 SR Almere;
Zuyder, Zeeduinweg 574, 1361 BG Almere.

Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere,  die is verschenen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Prijs: € 17,95.

Downloads:

Link: verslag op Vera Wandelt.