Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Tsjechië: Liberec

Klimmen naar de Ještěd

Liberec is een grote industriestad in het noorden van Tsjechë, niet ver van het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Wie in het centrum van Liberec naar rondkijkt valt meteen de markante televisietoren van de Ještěd op, de hoogste berg in de omgeving (1012 m). Deze berg nodigt uit om een stevige wandeling te maken om boven te kunnen genieten van het uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

Vijfhonderd meter klimmen in 4 kilometer
Het beginpunt van de wandeling ligt in de buitenwijk Horní Hanychov, bij het eindpunt van tramlijn 3. We steken de weg over en volgen de blauwe wandelroute omhoog. Toen we deze tocht liepen kwamen we onderweg een door zijn as gezakte Trabant tegen. Voor ons een raadsel hoe deze hier terecht is gekomen, is me een raadsel. Onderweg kun je hier en daar uitzicht over de omgeving te genieten.

Op de Ještěd
Boven op de berg aangekomen treffen we de futuristische aandoende toren aan, gebouwd tussen 1966 en 1973. In de toren is een hotel en restaurant gevestigd, terwijl de top dienst doet als televisietoren. Na een consumptie vervolgen we onze wandeling zuidwaarts via de rode route naar Pláně pod Ještědem. Onderweg passeren we een kabelbaan terug naar Horny Hanychov; de hellingen van de Ještěd zijn in de winter populair als skigebied. We vervolgen onze wandeling zuidwaarts via de blauwe route over de Hlubocký Hřeben, een bergkam met uitzicht op het zuiden.

U Šamalů
Na 5,8 kilometer wandelen arriveren wij bij U Šamalů, een restaurant waar het zowel binnen als buiten goed toeven is. Binnen werd mijn aandacht getrokken door een oude landkaart van het vooroorlogse Tsjechoslowakije, waar ook Karpato-Ruthenië (nu deel van Oekraïne) deel van uit maakte. Na een ijsje vervolgden we onze tocht. We gaan nu noordwaarts over de groene route en dalen nu door de bossen langzaam af naar ons beginpunt Horný Hanychov.

Afstand: 8,4 km, rondwandeling

Moeilijkheidsgraad: moeilijk. Hoogste punt: 1012 m; laagste punt 522 m. Terrein: brede bospaden met stevige klim naar boven.

Bereikbaarheid: per tram (lijn 3 naar Horný Hanychov).

Gelopen in: september 2004.

Literatuur: Maarten Mandos en Roswitha van Maarle, Tsjechië actief & anders (Den Haag: ANWB Media, 2002, 2e druk). ISBN 90 18 01381 1. (p. 100-101). Laatste editie: 2008.

Kaart: Ještědský Hřbet (1 : 25.000). Ook in Nederland verkrijgbaar.

GPS-route