Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B03 Heiloo-Egmond

Drie putten, een klooster en Mariaverering

19,9 km

Terwijl de kerken leeglopen, groeit in Nederland de Mariaverering. Dit is ook merkbaar in Heiloo, bij het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood. Heiloo is de grootste Mariabedevaartsplaats in Nederland. Tot 2013 stopten er zelfs treinen voor de bezoekers van dit pelgrimsoord.

De omgeving van Heiloo (Heilig loo = heilig bos) kent niet alleen een bloeiende Mariaverering. In het dorp en in het naburige Egmond-Binnen zijn enkele locaties die herinneren aan de oorsprong van het christendom in Nederland. In 690 arriveerde de Ierse monnik Willibrord in Heiloo om te prediken en de lokale bevolking te bekeren. Bij de (nu protestantse) Witte Kerk staat de Willibrordusput. Aan het water uit deze put werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven en deze werd tot in de 19e eeuw bezocht door pelgrims.

Even buiten Egmond-Binnen bevindt zich de Adelbertusakker, de plaats waar Adelbert, de rechterhand van Willibrord predikte en werd begraven. Ook hier is een put te vinden met geneeskrachtig water. En een derde put, de Runxputte, bevindt zich voor de Genadekapel van O.L.V. ter Nood. Verder bevindt zich sinds 1935 in Egmond Binnen de St. Adelbertabdij, waarmee de Benedictijner monniken terugkeerden op de plek waar tot 1573 een klooster had gestaan en waar de graven van Holland werden begraven.

Na eeuwen van vernietiging en tegenwerking van protestantse zijde kwamen de voormalige cultusplaatsen aan het begin van de 20e eeuw weer in katholieke handen. Bij de Runxputte werd een nieuwe genadekapel ter ere van O.L.V. ter Nood gebouwd en een devotiepark aangelegd met daarin een grote bedevaartskerk en een kruisweg. Het heiligdom wordt jaarlijks bezocht door 10.000 mensen die op georganiseerde bedevaart gaan en door circa 70.000 individuele bezoekers.

Start- en eindpunt: NS-station Heiloo

Parkeren: Aan de achterzijde van het NS-station op de P&R (gratis).

Horeca: Diverse horecagelegenheden in Heiloo, Egmond aan den Hoef, bij de Adelbertusakker, in Egmond-Binnen en het Oesdom in het bedevaartpark van O.L.V. ter Nood.

Wanneer te bezoeken: Op de zondag na 25 juni wordt op de Adelbertusakker een Heilige Mis opgedragen. In de Genadekapel van O.L.V. ter Nood wordt dagelijks om 12 uur een Eucharistieviering gehouden. In de zomermaanden worden in het park ook processies georganiseerd. Een belangrijke hoogtijdag is 15 augustus (Maria Hemelvaart).

Downloads:

Meer informatie:
www.olvternood.nl;
www.adelbertusakker.nl;
www.abdijvanegmond.nl