Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B01 Kevelaer

Een Mariabedevaartsoord net over de grens

6,8 km

Wie een bedevaart wil beleven kan het beste de Nederlandse grens oversteken en naar het Duitse Kevelaer gaan. Vooral op zon- en feestdagen in mei worden op diverse plaatsen op en rond de Kapellenplatz religieuze samenkomsten gehouden. Naast de Kapellenplatz is ook de Kreuzweg zeer de moeite waard.

Genadekapel

De Duitse plaats Kevelaer is de drukst bezochte bedevaartsplaats in de nabijheid van Nederland. Kevelaer lag oorspronkelijk in het hertogdom Gelre en maakte daarmee deel uit van de Nederlanden, maar werd na 1713 Pruisisch en vanaf 1870 Duits. De marskramer Hendrick Busman was in december 1641 op weg van Weeze naar Geldern toen hij tijdens zijn gebed bij het hagelkruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: “Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!” Uiteindelijk gaf hij hieraan op 1 juni 1642 gehoor. Al gauw kwamen er pelgrims naar de plek en werden er genezingen gemeld. Reeds in 1647 erkende de Rooms-Katholieke Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk.

Kevelaer speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken. Aangezien in de noordelijke Nederlanden katholieke geloofsuitingen waren verboden, konden zij in Kevelaer wél in het openbaar hun geloof uitoefenen.

Met name in de Mariamaand mei wordt Kevelaer druk bezocht door pelgrims uit Nederland en Duitsland. Met name op zon- en feestdagen is het druk. Wilt u in alle rust de belangrijkste religieuze trekpleisters bezoeken, doe dan de wandeling op een doordeweekse dag. De wandeling leidt u langs de vele religieuze pleisterplaatsen die Kevelaer rijk is. U passeert de Kapellenplatz maar maakt ook een wandeling van langs de kruisweg in het Marienpark. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Kevelaer als bedevaartplaats, dan is ook een bezoek aan het Niederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte aan te bevelen.

Start- en eindpunt: DB-Station Kevelaer.

Parkeren:
Naast het treinstation is een gratis P+R parkeerplaats.

Openbaar vervoer:
Kevelaer heeft een halfuurs treinverbinding met Kleve. Om Kevelaer per openbaar vervoer te bereiken kan men het beste de vanuit Arnhem de trein nemen naar Emmerich en daar de bus (lijn 58) naar Kleve. Een andere optie is om vanuit Nijmegen de bus (lijn 58) naar Kleve te nemen.

Horeca: Volop horecagelegenheden langs de route.

Wanneer te bezoeken:
Met name in de Mariamaand mei wordt Kevelaer bezocht door veel bedevaartgangers uit Nederland en Duitsland. Met name op zon- en feestdagen is het druk. Wilt u in alle rust de belangrijkste religieuze trekpleisters bezoeken, doe dan de wandeling op een doordeweekse dag.

Download de routebeschrijving met routekaart.

Download de GPS-track.