Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B09 Amsterdam

Het dubbele Mirakel in Lourdes aan de Amstel

11,3 km

Vrouwe van alle Volkeren

In 1345 vond in Amsterdam het Mirakel plaats. Een stervende man braakte een hostie uit in het vuur, die de volgende ochtend ongeschonden in het as werd aangetroffen en vervolgens tot drie keer toe op wonderbaarlijke wijze terugkeerde naar de woning van de man.

Van recente datum zijn de plannen voor de bouw van een grote bedevaartkerk aan de Zuidas, waarmee Amsterdam als Lourdes aan de Amstel een plaats moet krijgen als één van de grote bedevaartsplaatsen ter wereld. Met de bouw van de kerk zou de wens van Maria (“de Vrouwe van alle Volkeren”), die tussen 1945 en 1959 veelvuldig verscheen aan Ida Peerdeman, worden vervuld. Onderweg bezoeken we de kapel van de “Vrouwe van alle Volkeren”, lopen langs het woonhuis waar Maria aan Peerdeman was verschenen en we gaan vervolgens op weg naar het centrum van Amsterdam.

Na een bezoek aan de Krijtbergkerk, waar zich een relikwie van de “Tweede Stichter” van de Jezuïetenorde, Johannes Roothaan, bevindt, volgen we de route van de Stille Omgang. Deze religieuze optocht wordt jaarlijks half maart in de avond gelopen ter herdenking van het Mirakel.

Startpunt: NS-station Amsterdam-RAI

Eindpunt: Het Spui. Vanaf hier kunt u de tram of metro nemen.

Parkeren: Dit is in Amsterdam duur. Parkeer bijvoorbeeld bij een treinstation in de buurt (bv. Weesp) en neem de trein naar het startpunt.

Horeca: Overal langs de route.

Wanneer te bezoeken:
De Stille Omgang vindt plaats in de nacht van zaterdag op zondag na 15 maart.
De kapel van Vrouwe van alle Volkeren is dagelijks geopend vanaf 10 u.
De Krijtbergkerk is dagelijks, m.u.v. maandag en vrijdag, vanaf het middaguur geopend.
De R.K. Begijnhofkapel is dagelijks geopend vanaf 9 uur (op maandagen vanaf 13 u).
De Papegaaikerk is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Download de routebeschrijving met routekaart.

Download de gps-track.

Meer informatie:
Lourdes aan de Amstel.

Stille Omgang.