Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Lahn Wanderweg 16: Diez-Balduinstein

Duitsland kent diverse lange-afstands-wandelpaden. Deze routes worden vaak aangeduid als Steig of Wanderweg. Diverse wandelpaden volgen de loop van rivieren en zijn goed bereikbaar dankzij de spoorwegen die langs deze rivieren lopen. Eén hiervan is de Lahn Wanderweg, die de loop van deze rivier, die ontspringt in het Rothaargebirge in het Sauerland en bij Lahnstein (bij Koblenz) uitmondt in de Rijn, volgt. De route is 290 kilometer lang en is verdeeld over 19 tot 20 etappes.

????????????????????????????????????

Qualitätsweg
De route is door de Deutscher Wanderverband gecertificeerd als Qualitätsweg, waarbij als criteria gelden de wegtype (bijvoorbeeld verhard versus onverhard), de bewegwijzering, natuur en landschap, cultuur (bezienswaardigheden) en infrastructuur (horeca, openbaar vervoer en parkeergelegenheden en omgeving). “Wandelaars willen gevarieerde en veelbelovende wandelpaden in een natuurlijke omgeving, een betrouwbare markering en een goede infrastructuur op de route,” aldus de Duitse Wandelbond.

Rode letters LW
De Lahn Wanderweg is goed te combineren met een verblijf in een hotel, zodat je zonder bepakking kunt wandelen. Je reist met de trein naar het beginpunt en kunt op het eindpunt weer terugreizen naar je verblijfplaats. Onderweg is de route, die in twee richtingen gewandeld kan worden, gemarkeerd met witte vlakken met daarop in rode letters LW.

Nassau
Tijdens een verblijf in het nabij Limburg gelegen stadje Diez liepen we een deel van de etappe naar Balduinstein. Met het grafelijke slot van de familie Nassau in de rug begonnen we in het centrum met onze wandeling. De eerste kilometers liepen over asfalt omhoog. Pas buiten de bebouwde kom werd de route interessant. Nu volgden er bospaden en mooie klimmetjes, die goed te doen waren. Halverwege kwamen we uit in het dorpje Fachingen, waar ook een treinstation is. Daarna volgde in de bossen een klim met uitzicht over het dal van de Lahn. Met Schoss Schaumburg in zicht volgt een scherpe afdaling naar Balduinstein, waar je met de trein terug kunt naar Diez.

Lahn Wanderweg: Diez-Balduinstein (strecke 16)

Afstand: 8,5 km

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld; hoogste punt 215 m, laagste punt 108 m. Terrein: asfaltwegen en daarna grindpaden.

Bereikbaarheid: starten vanaf station Diez, na afloop terug vanaf station Balduinstein.

Meer informatie: Nederlandstalige informatie op de website van de Lahn Wanderweg.

Gelopen: juli 2022.

De GPX-track.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.