Wie is er bang voor rood, geel en blauw?
12,0 km
Vanuit het station Almere Buiten wandelen we eerst noordwaarts om het vernieuwde Baltimoreplein te bewonderen. Na de – lange tijd enige – kerk van dit stadsdeel wandelen we door het groen in het Meridiaanpark. We gaan zuidwaarts om daarna de Regenboogbuurt te bewonderen. Hier domineert kleur. Om de beeldbepalende flats aan het water, de Rode Donders, te kunnen bewonderen wandelen daarna aan de overzijde van de Lage Vaart over het Trekpad. Daarna steken we het water weer over en gaan via de Eilandenbuurt gaan we naar de antroposofische woonbuurt De Buitenkans. Via een pad in de brede middenberm van de Evenaar, de centrale weg van Almere Buiten, keren we terug bij het centrum van Buiten.
Het Gooi voor de gewone man
Vier jaar na de start van de bouw van Almere-Stad begon de woningbouw in Almere-Buiten. Begin 1984 kregen de eerste bewoners van het derde stadsdeel de sleutel van hun woning. Volgens de structuurplannen uit de jaren zeventig moest Almere-Buiten 50.000 inwoners gaan huisvesten. De groene zones in het stadsdeel zouden in verbinding staan met de “buitenruimte”. De hoofdrichting van de wegen en de groene zones sloot aan bij de oorspronkelijke verkaveling van het agrarische gebied. Terwijl in Almere-Haven kronkelige straatjes en hofjes domineerden, is Almere-Buiten veel strakker van opzet.
Door de recessie van de jaren tachtig was er in de oudste buurten van Almere-Buiten weinig ruimte voor experimenten. De straten waren recht en er werden veel woningen gebouwd van hetzelfde type en met weinig details. Net als in de andere stadsdelen Haven en Stad domineren de eengezinswoningen met tuin. Dit leverde het stadsdeel de bijnaam “het Gooi voor de gewone man” op.
Kleur
Toen in de jaren negentig de bouw van het oostelijk deel van Almere-Buiten op gang kwam werd er gekozen voor een geheel andere insteek. Onder strakke regie van de gemeente werd tussen 1994 en 1998 een bijzondere buurt rond het thema kleur gerealiseerd: de Regenboogbuurt. De buurt omvat 2000 woningen met opvallende kleuren, waarbij niet alleen is gelet op de woningen maar ook op de bomen en struiken. De beste tijd om de buurt te bezoeken is de lente wanneer het groen in de wijk in bloei staat. Onder leiding van een landschapsarchitect werd een bewoond arboretum gecreëerd.
De ontwerpers van de buurt lieten zich inspireren door de Duitse architect Bruno Taut (1880-1938), die in Berlijn en Magdeburg Siedlungen ontwierp waarin kleur een grote rol speelde. Twee lanen met Japanse sierkersen in de Regenboogbuurt in combinatie met de kleuren op de huizen erachter, bieden eenzelfde kleureffect als Tauts woonbuurt in Berlijn.
Gewild wonen
De naast de Regenboogbuurt gelegen Eilandenbuurt is minder eenvormig maar ook bijzonder. De buurt wordt gekenmerkt door een veelvoud aan grachtjes en een grote diversiteit aan architectuur en groen. Een belangrijk deel van de buurt werd in 2001 opgeleverd in het kader van de bouwexpositie Gewild Wonen. Toekomstige bewoners konden hun woning naar eigen wens samenstellen.
Wij zijn buiten
Enkele stadsdelen van Almere hebben inmiddels een eigen identiteit ontwikkeld. Zo noemen de inwoners van Almere-Haven zich Havenaars. Sinds 2008 worden inwoners van Almere-Buiten die zich bijzonder hebben ingezet voor de leefbaarheid van hun buurt door de gemeente geëerd met de eretitel “Buitengewone Buitenaar”. En op 13 mei 2009 werd aan de Evenaar een cortenstalen plaat onthuld met daarop een gedicht van Siemen Bolhuis en Hein Walter, die de identiteit van Almere Buiten onder woorden brengt:
Ik ben buiten.
Wij zijn buiten,
we maken het samen.
wij zijn de ziel, de geestkracht van de stad,
wij zijn de scholen, de huizen, de bomen,
wij zijn de ademhaling van de straten,
de belichaming van ruimte,
wij zijn de wereld.
Start en eindpunt: Station Almere Buiten.
Parkeren: Brasiliaplaats of bij Doemere (dagtarief € 2,-).
Horeca: In centrum van Almere Buiten en nabij station Almere Oostvaarders.
Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die in mei 2023 in druk zal verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Downloads: