Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Tsjechië: Karlštejn

Cultuur en natuur op één dag

Wie verder rondkijkt in Tsjechië dan de betoverende hoofdstad Praag zal al snel ontdekken dat dit Midden-Europese land veel meer cultuurhistorische parels te binnen zijn grenzen heeft. De burcht Karlštejn, gelegen 30 kilometer ten zuidwesten van Praag is wel het bekendst. Daarnaast is Tsjechië een wandelland bij uitstek. De routes zijn uitstekend gemarkeerd en onderweg voorzien van wegwijzers.

Onneembare burcht
Het kasteel Karlštejn heb ik meermalen bezocht. Deze burcht die hoog boven het omringende landschap uittorent, werd in de 14e eeuw gebouwd door keizer Karel IV. Door zijn ligging en fortificaties was Karlštejn onneembaar. Een rondleiding is meer dan de moeite waard maar leidt u (helaas) niet naar de Heilige Kruiskapel. Wil je de hoge toren met deze kapel bezoeken, dan moet je ver van tevoren reserveren. Slechts onder strikte controle mogen slechts 12 bezoekers tegelijk de kapel bezichtigen.

Langs kalksteenhellingen
Karlštejn is ook een uitgelezen plek om een mooie wandeling te maken langs kalkhellingen en door bossen. Naar verluidt is de wandeling van Karlštejn naar Beroun één van de oudste gemarkeerde wandelroutes van Bohemen. De wandeling kunt u het beste starten vanaf één van de parkeerplaatsen of vanaf het station. U volgt de gele route en de bordjes “Hrad” en loopt dan langs de stalletjes omhoog. Nabij de toegang van de burcht volgt u de rood bewegwijzerde route naar Svatý Jan pod Skálou (9 km) en Beroun (16 km).

De wandelroute voert deels over moeilijk begaanbaar terrein en onderweg passeert u onder meer de bron Králova Studně en loopt u door het dal van het beekje de Bubovický. Na het passeren van deze beek gaat de route verder langs de beboste hellingen van de Doutnáč (433 m) en de Vysoká Stráň.

Bergbeklimmers
Het dorpje Svatý Jan pod Skálou komt u binnen langs hoge kalkwanden die zeer populair zijn bij bergbeklimmers. De route loopt langs een prachtig gerestaureerd klooster. Na een rust bij het lokale hotel (nabij de bushalte). Na de brug over de Lodenicě gaat de route linksaf en begint een stevige klim op de hellingen van de Herinky. Boven aangekomen komt de industriestad Beroun in zicht. Na het passeren van de brug over de rivier de Berounka kunt u doorlopen naar het centrum of linksaf slaan richting het station. Hier kunt u de trein nemen terug naar Karlštejn of naar Praag.

Afstand: 15,6 km, lijnwandeling

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Hoogste punt: 432 m; laagste punt 172 m. Terrein: vooral smalle bospaadjes met enkele stevige klimmen.

Bereikbaarheid: per trein vanuit Praag.

Gelopen in: september 2004 en augustus 2005 (deels).

Literatuur: Maarten Mandos en Roswitha van Maarle, Tsjechië actief & anders (Den Haag: ANWB Media, 2002, 2e druk). ISBN 90 18 01381 1. (p. 93-95). Laatste editie: 2008.

Kaart: Cesky Kras (1:25.000). Ook in Nederland verkrijgbaar.

Link: Google Books (p. 94-95).

GPS-route