Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

24 Kuinderbos

Een burcht, plassen en zandsculpturen

16,3 km

Het Kuinderbos ligt aan de rand van de Noordoostpolder nabij het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre. In de Middeleeuwen lag hier de burcht van de Heren van Kuinre, die bij een stormvloed door het water werd verzwolgen. De wandeling voert allereerst naar een reconstructie van deze burcht en daarna naar een heuvel. Daarna volgen we de Kuindervaart en gaan we westwaarts. We wandelen door bos, open weilanden en langs vennetjes. Daarna komen we uit de Kuinderplas, ofwel De Kuilen.

Na het oversteken van de Schoterweg wacht ons een volgende verrassing. Hier zijn sinds enkele jaren in houten kisten zandsculpturen te bewonderen. Vanaf juni 2021 hebben de sculpturen als thema kinderboeken. Na het verlaten van de zandsculpturenroute volgt een wandeling door de bossen. Onderweg passeren we de oude haven van Kuinre, die sinds de inpoldering midden in het land ligt.

Start: Café De Kleine Burcht, Burchtstraat 13, 8374 KC Kuinre.

Parkeren: Bij de start of bij TOP Kuinderbos, Hopweg 2B 8315 RH Luttelgeest. Loop staande voor de TOP-zuil naar links en aan het eind van de parkeerplaats RA en volg de route vanaf *

Openbaar vervoer: Halte Burchtstraat, Kuinre, lijn 76 van Steenwijk naar Marknesse v.v. Vanaf de bushalte over het fietspad en langs de rotonde richting het tankstation.

Horeca: bij de start of koffie en broodjes bij het tankstation.

Onverhard: 90%

Downloads: