Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

Sauerland: Hallenberg

Een afwisselend wandelgebied

Op zo’n drie uur autorijden zit je in één van de mooiste vakantiegebieden van Duitsland. In de winter is het Sauerland een populair skigebied; in de zomer kun je er goed terecht om te gaan fietsen of wandelen. Het Sauerland biedt een afwissend landschap met middelgebergte met toppen tot boven de 840 meter en diepe rivierdalen. Uitgestrekte bossen worden afgewisseld met groene weiden, beekjes en rivieren. Pittoreske dorpjes en stadjes, kastelen en ruïnes maken het plaatje compleet.

Heidekopf

St. Heribertkirche

In het Sauerland zijn veel wandelroutes te vinden. Er zijn diverse lange afstandspaden uitgezet en daarnaast ook lokale rondwandelingen van vijf tot en met vijftien kilometer. Als je op internet zoekt vind je routes in soorten en maten. Tijdens ons verblijf in Hallenberg (ca. 13 kilometer ten zuiden van Winterberg) maakten wij aan de hand van een gps-route van Bergflex een 11,5 kilometer lange wandeling vanuit dit dorp naar de Heidekopf. Hierbij moesten wij een hoogteverschil van bijna 300 meter overbruggen.

Door het Weifetal
Vanuit het Mariengarten lopen we eerst langs de kerk en het raadhuis naar de Urberg. We volgen de zuidkant van het Weifetal. Links van ons kijken we tegen de hellingen van de 551 hoge Kreuzberg en rechts is door de bomen het dal te zien. Onderweg passeren we een kleine camping. Na drie kilometer verlaten we de zuidflank van de berg en doorkruisen we het dal.

Stevige klim
Na het oversteken van de Weife komen we uit bij een brede asfaltweg, de Wunderthauser Strasse. Daar is het niet erg duidelijk hoe we onze route moeten vervolgen. Uitgaande van de GPS-track slaan we linksaf en ontdekken we een sticker van de lokale wandelroute H4. Deze route volgt een smal paadje omhoog, waarop onderweg een boomstam ligt. Na de klim komen we uit bij een kleine akker waarvan de toegang uitkomt op een brede halfverharde weg. Langs deze weg, de Heinrich Gross Weg, staan om de paar honderd meter informatieborden met wetenswaardigheden over het Hallenberger Wald dat we doorkruisen. Hier en daar hebben we een magistraal uitzicht op de wijde omgeving. Het pad loopt geleidelijk omhoog totdat we op een driesprong uitkomen. We naderen nu ook het hoogste punt van de route.

Overdekte rustplaats
Op de driesprong slaan we rechtsaf en lopen we over een brede halfverharde weg terug naar Hallenberg. We passeren twee heuvels, de Hundsrücken (692 m) en de Heidekopf (703 m). Langs de route zijn bankjes schaars, maar halverwege de weg terug lopen we voorbij een overdekte rustplaats. Het laatste kwart voert over een verharde weg die uitkomt in het centrum van Hallenberg.

Sauerland: Hallenberg, Heidekopf

Afstand: 11,4 km, rondwandeling

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. hoogste punt: 683 m; laagste punt 393 m. Terrein: brede half verharde wegen, smal bospad omhoog en afdalende asfaltweg.

Bereikbaarheid: per auto of per bus (lijn 356 vanuit Winterberg).

Gelopen in: augustus 2016