Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B16 Alkmaar-Bergen

Bloederige taferelen

19,5 km

Deze bedevaartswandeling combineert twee plekken waar in de late Middeleeuwen een Heilig Bloedwonder heeft plaatsgevonden. In Alkmaar morste een jonge priester tijdens zijn eerste Heilige Mis met de miswijn, waarna de druppels op zijn gewaad en veranderde in bloeddruppels. In Bergen werd zeewater rood nadat het in aanraking was gekomen met doorweekte hosties.

De route doorkruist allereerst het centrum van Alkmaar en legt onderweg aan bij de katholieke St. Laurentiuskerk en de Grote of Laurenskerk. Daarna gaan we op weg naar Bergen, waar de resten te zien zijn van de kerk die tijdens de Reformatie grotendeels is verwoest. Via het buurtschap Zanegeest, waar het Bergense bloedwonder heeft plaatsgevonden, wandelen we weer terug naar Alkmaar. Onderweg komen we nog enkele andere markante plekken tegen, zoals resten van een vliegveld uit de oorlogstijd, het café waar Jacques Brel ooit heeft opgetreden en de herinnering aan de inval van de Russen in 1799.

Start- en Eindpunt:
Station Alkmaar.

Parkeren:
Q Park P+R Kruseman (achterzijde station) of Pettemerstraat

Horeca onderweg:
Diverse horeca in Alkmaar en Bergen.

Wanneer te bezoeken:
De St. Laurentiuskerk in Alkmaar is door de week ’s-ochtends geopend. De Grote of Laurenskerk is in de lente en zomer geopend van 12.00 u tot 17.00 u. De Ruïnekerk in Bergen is in juli en augustus toegankelijk.

Download de routebeschrijving met kaart.

Download de gps-track.