Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S03 Lelystad-West

Wandeling door historisch Lelystad

7,5 km

Het gesloopte Schouw-Oost

In het boek  Lelystad uit de kluiten uit 1980 werd een wandelroute beschreven door de woonwijken die de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) realiseerde. Deze stadswandeling volgt het westelijk deel van de route. We lopen door het stadshart en door woonwijken die in de loop van de jaren zeventig zijn gerealiseerd.

De woonerfwijken die tussen 1973 en 1983 zijn gebouwd zijn “bloemkoolwijken” vanwege de kronkelige wegenstructuur. Zij werden in die tijd overal in Nederland gebouwd. De bloemkoolwijk was hét antwoord op de grootschalige woonwijken uit de jaren vijftig en zestig. De kleinschalige structuur moest zorgen voor een prettige en herkenbare woonomgeving. Deze wijken kregen in Lelystad geen straatnamen. Dit concept werd in Nederland vanaf 1966 naar Amerikaans voorbeeld voor het eerst toegepast in de wijk Dukenburg in Nijmegen.

Tijdens de wandeling zien we ook hoe stedenbouwkundige inzichten veranderen. Niet alleen de hoog liggende fietsroutes zijn inmiddels gesloopt maar ook een hele woonwijk!

Start- en eindpunt: Voorzijde NS-Station.

Parkeren: In de omgeving van het station zijn diverse betaalde parkeerplaatsen en –garages.

Horeca onderweg: In het stadshart, op het horecapleintje en in het winkelcentrum van de Jol.

Downloads: