Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B04 Deventer

Wandelen naar de “Koningin van Overijssel”

Lengte: 10,7 km.

St. Lebuïnus

In 1922 trof een dorpsarts in een boerderij nabij het landgoed Frieswijk een houten Mariabeeld aan, waarna het werd overgedragen aan de parochie van de St. Nicolaaskerk in Schalkhaar. Nadat het in 1953 in een nis in de kerk werd geplaatst en een jaar later door de aartsbisschop van Utrecht werd voorzien van een gouden kroon, werd Onze Lieve Vrouw van Frieswijk voor veel Overijsselse katholieken het doel van hun bedevaart.

Ook Deventer kende ooit een bedevaartstraditie. Daar gaan we op zoek naar de voetsporen van St. Lebuïnus, een Angelsaksische monnik die de stad in 768 zou hebben gesticht. We bezoeken drie kerken: de Bergkerk, de (protestantse) Grote of Lebuïnuskerk en de katholieke Broederenkerk. In laatstgenoemde kerk bevindt zich de reliekschrijn van deze Deventerse heilige.

Verder passeren we op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven een kleine Lourdesgrot en passeren we in de binnenstad van Deventer het Geert Grootehuis, gebouwd op de fundamenten van de kapel van deze middeleeuwse kerkvernieuwer.

Start- en eindpunt: NS-station Deventer

Parkeren: Op de P&R achter Saxion Hogeschool.

Horeca: Café-Restaurant De Lindeboom naast de kerk in Schalkhaar en diverse horeca in het centrum van Deventer.

Wanneer te bezoeken
De processie in Schalkhaar wordt gehouden op een zondag in september of de eerste helft van oktober. De kerk van Schalkhaar is buiten de Heilige Missen niet te bezoeken, de ernaast gelegen Vredeskapel is wel te bezoeken.
Rond 12 november wordt jaarlijks in of buiten de Broederenkerk een processie gehouden.
De drie kerken in Deventer zijn allen toegankelijk vanaf woensdag t/m zaterdag vanaf 11 uur (de Broederenkerk op woensdag en donderdag vanaf 13.30 uur).

Downloads: