Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S15 Muziek- en Literatuurpad

Kakafonie en kunstwerken

10,3 km

Deze wandeling voert door de woonwijken ten westen van het centrum van Almere: Muziekwijk-Noord, de Literatuurwijk, het langs de A6 gelegen bedrijventerrein Gooisekant en Muziekwijk-Zuid. Het is een route met een diversiteit aan bouwstijlen, kunstwerken en de rauwe kanten van een industrieterrein.

Lentesfeer
De wijk Muziekwijk-Zuid, dat gelegen is ten zuiden van de spoorlijn was de eerste woonwijk die de in 1984 ingestelde gemeente Almere zelf heeft gerealiseerd. Centraal in deze door medewerkers van de jonge gemeente ontworpen wijk ligt het Strawinskypad, een fietspad dat is aangekleed met prunussen die in het voorjaar met hun bloesem de lentesfeer accentueren. We lopen over dit pad tijdens de laatste honderden meters van de wandeling. Bij het station Almere Muziekwijk, dat in 1987 tegelijk met de opening van de Flevolijn werd geopend, ligt het winkelcentrum Muziekwijk uit 1988. In 2018 werd het ingrijpend gerenoveerd.

BouwRAI 1990
Na het zuidelijk deel van de Muziekwijk werd vanaf 1990 de aan de andere kant van de spoorlijn gelegen Muziekwijk-Noord gerealiseerd. Hier werd in dat jaar de eerste buitenexpositie van koop- en huurwoningen door de Nationale Woningraad (NWR) en de RAI Amsterdam georganiseerd: de BouwRAI. Opdrachtgevers en architecten werd gevraagd hun visie op het “wonen in de toekomst” te geven. De woningen moesten wel verkoop- of verhuurbaar zijn en voldoen aan de bestaande regelgeving. Bezoekers konden er terecht om negentien toekomstvisies – onder andere het project “Vrouwvriendelijk wonen in de jaren negentig” – te bewonderen. NRC Handelsblad noemde op 3 mei 1990 het resultaat “Utopie en kakafonie”. Ook buiten het BouwRAI-gebied zijn in de Muziekwijk en de aangrenzende Literatuurwijk interessante woningen en wooncomplexen verrezen, onder meer voor ouderenhuisvesting.

Couperus Parc
De bouw van de Literatuurwijk begon in 1997. De wijk zou aanvankelijk Couperus Parc heten, maar kreeg al snel de definitieve naam Literatuurwijk. In de wijk zijn (reeds overleden) Nederlandse en Vlaamse schrijvers vernoemd. De oplevering van de eerste woningen in de wijk werd opgeluisterd door de onthulling van een glaskunstwerk van de – toen nog levende – schrijver en kunstenaar Jan Wolkers. Het bedrijventerrein Gooisekant is een aan de A6 gelegen zichtlocatie, die wordt doorsneden door hoogspanningsmasten.

Start en eindpunt: Station Almere Muziekwijk.

Parkeren: Aan de noordzijde van het station, Michael Jacksonplein.

Horeca:
Café-Restaurant De Ziel, Trompetstraat 166, 1321 HT Almere
Eetcafé De Zaak, Videostraat 4, 1322 AA Almere
t’Trompetje, Rimsky-Korssakovweg 19, 1323 LP Almere.

Downloads: