Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

22 Het Spijk

Veluwemeer, De Klink en Het Spijkbos

13,0 km

We gaan een wandeling maken met meerdere gezichten. We beginnen met een wandeling over de stranden en campings langs het Veluwemeer. We passeren het Spijkstrand, Riviera Beach (met de gelijknamige camping) en het Ellerstrand. Tussendoor volgen we ook nog een oud fietspaadje aan de binnenkant van de dijk.

Ter hoogte van De Klink steken we de dijk over en duiken het bos in. We volgen daar een avontuurlijk paadje door een stuk Flevolands oerbos. In dit bos komen resten van dennenbomen uit het vroegere Woud van Ongenade boven de grond uit.

Daarna duiken we het Spijkbos in. Door de vruchtbare zeeklei zijn de bomen sneller gegroeid elders gebruikelijk is. In het midden van het bos ligt de Spijkvijver met een duinachtig landschap. Als je hier goed luistert, kun je hier ook de achtbanen van het attractiepark Walibi World horen! Na het strand lopen we langzaam het bos uit en komen we uit bij een groot bungalowpark. Via nog eens stukje bos en een akkerrand komen we uit bij het kunstwerk Riff, PD#18245 van Bob Gramsma uit 2018. Het kunstwerk is een omgekeerde berg die is ontstaan door in een holte in een heuvel met beton vol te storten. Gramsma wilde hiermee de ontginning en kunstmatigheid van de polder uitdrukken.

Start- en eindpunt: Parkeerplaats Spijkstrand, Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen. (Betaald parkeren: € 5,- aan contant geld of kaartje kopen bij Beachclub NU).

Openbaar Vervoer: Bus 247 (Walibi Express) vanuit Harderwijk, eindhalte Walibi World. Loop naar de uitgang, sla LA en volg het fietspad langs de Spijkweg. Sla na het oversteken van de weg RA, een fietspad richting Ellerstrand. Ga in de bocht naar rechts RD en direct LA over de sloot. Volg hier de route vanaf punt 3.

Horeca onderweg:
Beachclub NU, Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen.
Beachclub Zuiderzee, Bremerbergdijk, 8256 RD Biddinghuizen
Hollandsche Glorie, Spijkweg 17, 8256 RJ Biddinghuizen (op bungalowpark Europarcs Zuiderzee).

Let op: U passeert onder meer een naaktstrand (Ellerstrand Noord).

Onverhard: 80%

Downloads: