Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S23 Hagevoortpad (bonusroute)

Tussen Stad en Buiten

13,1 km

De wijk Tussen de Vaarten werd gebouwd in een gebied dat lange tijd een nog leeg buffergebied was tussen Almere-Stad en Almere-Buiten. Als herinnering aan de ontginning van Zuidelijk Flevoland stond hier aan de Hoge Vaart de graansilo Hagevoort. Tussen 2000 en 2010 is hier een woonwijk gerealiseerd met enkele opvallende complexen woningen die de moeite waard zijn om tijdens een wandeling te bekijken. Omdat in de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Almere geen plaats meer was voor een wandelroute door deze wijk heb ik hier nu een bonusroute samengesteld.

Grensverleggend
De wandeling begint bij NS-station Almere-Parkwijk. Langs de spoorbaan gaan we eerst westwaarts om uit te komen in het oostelijk deel van de Filmwijk. Op de plek waar ooit een Olympisch dorp voor de Olympische Spelen van 1992 moest verrijzen en waar na het niet doorgaan van de Spelen de buitenexpositie “Grensverleggend Bouwen” werd georganiseerd, bevinden zich opvallende woningen. Een deel hiervan komt aan bod in het Weerwaterpad. In het oostelijk deel van de wijk zijn nog enkele bijzondere objecten te zien.

Toekanpad
Na het verlaten van de Filmwijk komen we uit in het Laterna Magikapark, waar we over het door hotel Van der Valk geadopteerde Toekanpad lopen. Dit pad brengt ons bij de opvallende bouwsels van het Modecentrum, waarvan het ronde deel ooit in een TV-commercial dienst deed als stadhuis. Daarna gaan we via de Danswijk naar de wijk Tussen de Vaarten. Aan het einde van de wandeling maken we nog een uitstapje naar de ten noorden van het spoor gelegen Verzetswijk.

Start: Station Almere-Parkwijk, Spoorbaanpad, 1326 CN, Almere

Parkeren: op de parkeerplaats bij het winkelcentrum tegenover het station.

Horeca:
Hotel Van der Valk Almere, Veluwezoom 45, 1327 AK Almere
Fritaria, Rembrandtweg 12, 1318 KR Almere

Dit is een bonuswandeling bij de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere,  die is verschenen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Prijs: € 17,95.

Downloads: