Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

B08 Tienray

Lourdes in het klein

19,3 km

O.L.V. Troosteres der Bedrukten

In 1877 nam een pastoor het initiatief om de oude Mariabedevaartplaats Tienray nieuw leven in te blazen door de Mariadevotie van het Franse Lourdes te introduceren. Het dorp kreeg de eretitel “Klein Lourdes”. Er werd in de nieuwe kerk een Mariagrot gebouwd en in de nabijheid van de kerk kon men origineel Lourdeswater kopen. De devotie werd verder aangekleed met wegkapelletjes en een kruisweg. Dankzij de goede bereikbaarheid – tot 1938 was er een treinstation – was Tienray een goed alternatief voor bedevaartgangers voor wie het echte Lourdes te ver en te duur was.

De wandeling in en rond Tienray gaat door een aantrekkelijk landschap. Via Swolgen – waar Hubertus wordt vereerd – gaat de route naar Blitterswijck, om daar de kapel van Sint Anna te bezoeken. Vervolgens gaat de route door de bossen naar Meerlo, waar in de kerk Johannes de Doper en St. Cornelius werden vereerd. Na Meerlo volgt de route de Molenbeek noordwaarts om uit te komen bij de enige plek in Nederland waar St. Goar wordt vereerd. Na dit bezoek gaat de route terug naar Tienray om kort voor het binnenlopen van het dorp de kruisweg te volgen.

Start- en eindpunt: Bushalte bij de kerk van Tienray.

Parkeren: In één van de zijstraten nabij de kerk.

Openbaar vervoer: Buslijn 88 vanuit Venlo of Venray.

Horeca:
Eten & Zo, Kloosterstraat 2, 5865 AA Tienray
Eetcafé ’t Pleintje, Spoorstraat 3, 5865 AE Tienray
Café Oud-Meerlo, Hoofdstraat 20a, 5864 BE Meerlo

Wanneer te bezoeken:
De meeste bedevaarten naar Tienray vinden plaats in de meimaand. Bijzonder is ook de Heilige Mis bij de St. Goarkapel ten noorden van Meerlo, die jaarlijks wordt gehouden rond de 6e juli.

Downloads: