Voorbij de begane paden
Voorbij de begane paden

S16 Herdenkingspad

Door de groene noordzoom van Almere

12,8 km

Deze wandeling verbindt het vele groen aan de noordzijde van Almere Stad. Vanaf de noordzijde van het station Almere Centrum wandelen we via het fraai aangelegde Mandelapark rond de hoogbouw naar het Hanny Schaftpark. Via het Bos der Onverzettelijken, de Leeghwaterplas, het Koggepark en de begraafplaats van Almere Stad keren we via het Beatrixpark en het J.M. den Uylpark terug in het centrum van Almere Stad. Maar voordat we daar zijn doorkruisen we nog een gerenoveerd deel van de oudste woonwijk van Almere Stad: de Stedenwijk.

Bezinning in een stad met een kort verleden
Dankzij de meerkernige opzet van Almere is er al voor de bouw van de verschillende stadsdelen rekening gehouden met groene zones. Zo werden er al vóór de bouw van Almere-Haven bossen aangelegd, zoals het Beginbos. Toen rond 1980 werd begonnen met de bouw van Almere-Stad waren de groene en blauwe zones rond de nieuwe stadskern al in ontwikkeling. Aan de noordzijde ontstonden als gevolg van zandwinning ten behoeve van de woningbouw en wegenaanleg de Noorderplassen en de Leeghwaterplas, ten zuiden van de geprojecteerde stadskern werd het Weerwater uitgegraven. Groene zones, zoals stadsparken en sportvelden, moesten de bewoners van de stadskern via fiets- en wandelpaden begeleiden naar het buitengebied van de stad, zoals de stranden langs het Gooi- en IJmeer en de dijken langs het Markermeer.

Natuur en water
De gerealiseerde parken en plassen aan de noordzijde van het stadscentrum maken het mogelijk een verrassend groene wandeling te maken. Het ene park is zorgvuldig aangelegd en ingedeeld, in een ander park – zoals het Hanny Schaftpark en delen van het Beatrixpark – overheerst de natuur. En dat terwijl je binnen vijfhonderd meter weer tussen de stadsbebouwing loopt!

Herdenken
Wat sommige parken ook bijzonder maakt is het herdenkingskarakter. Dat is het duidelijkst zichtbaar in het Bos der Onverzettelijken, dat is ingericht als verzetsherdenkingsbos. Verder komen we onderweg een buste tegen van de Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero, een kunstwerk ter ere van de Engelse bemanningsleden van een tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Markermeer neergestort Brits oorlogsvliegtuig en een standbeeld van oud-premier Joop den Uyl. Ook passeren we de begraafplaats van Almere Stad.

Start en eindpunt: Station Almere Centrum, Stationsplein 27, 1315 KT, Almere, uitgang noordzijde.

Parkeren: In de nabijheid van het station (betaald).

Horeca:
Fetch Food, P.J. Oudweg 4, 1314 CH Almere
Wilma’s Place, Markerkant 1123, 1316 AK Almere
‘T Boemeltje, Stationsplein 4, 1315 KS Almere

Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die in mei 2023 in druk zal verschijnen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Downloads: